luni, 9 mai 2016

The Company They Keep



Într-o postare anterioară vorbeam despre ipocrizia predicării moralei creștine din limuzină (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/2016/05/ipostazele-moderne-ale-crestinismului.html). Amintesc aici că, în condițiile în care creștinismul, deși cuprinde o morală precisă, nu poate fi redus la această morală decît cu prețul mutilării lui, predicarea moralei rămîne riscantă chiar și atunci cînd este făcută dintr-o cutie de carton de un predicator care trăiește sub cerul liber. Dar mi se pare interesant că în ciuda coincidențelor dintre creștinismul moralizator practicat de BOR în epoca danieliană, și dreapta românească băsesciană, recepția publică a fost diferită. În orice caz, societatea românească nu mi s-a părut la fel de deranjată de mesajele moralizatoare venite dinspre dreapta din jacuzzi cum s-a dovedit în cazul mesajelor BOR. Poate pentru că „dreapta” este privită îngăduitor pentru că a reușit condamnarea comunismului? Da, dar într-un mod care a creat un precedent valoros: acum și corupția este condamnată după aceeași schemă. Fără efecte patrimoniale, ca să zic așa.
Un alt lucru pe care dreapta și clerul BOR îl au în comun, dincolo de faptul că se pretind creștine, este refuzul asumării vreunei responsabilități. „Poporul” sau comunismul sînt de vină pentru alegerea PSD-ului și a lui Iliescu în anii ’90, nu dreapta, care nu a putut propune nici o persoană credibilă și care aștepta totul de la foștii deținuți (Emil Constantinescu a cîștigat de altfel pe mîna lor, a foștilor deținuți și a prestigiului moral uriaș al lui Corneliu Coposu în mod special). Păcat că astăzi mai sînt atît de puțini printre noi: ne-ar fi învățat cum poți rezista unui regim de exterminare. O experiență cît se poate de utilă în lumina guvernărilor de dreapta din istoria recentă. Tot astfel, și pentru BOR, „poporul” sau comunismul sînt de vină pentru milioanele de avorturi realizate în anii ’90.
Dușmanii de valoare egală, adică la fel de inofensivi, reprezintă un alt aspect al similitudinii dintre dreapta și BOR: monarhia nu a mai reușit să salveze România, în schimb francmasoneria a salvat ortodoxia tot așa cum Corneliu Vadim Tudor a salvat dreapta românească. Le-au dat adică un adversar pe măsură. A trebuit să moară Vadim pentru ca dreapta să-l descopere, în sfîrșit, pe Putin. Iar dacă moare și ăsta, BOR îi poate împrumuta oricînd dreptei românești păpușa francmasonă. Eventual, cu acele gata înfipte.