luni, 30 aprilie 2018

Mănăstire într-un picior...


Mă bucur să aflu că un preot ortodox construiește o mănăstire ortodoxă românească lîngă Londra (http://adevarul.ro/locale/baia-mare/preotul-ridica-londra-manastire-ortodoxa-anglia-doar-terenul-costat-1-milion-lire-sterline-1_5ae59406df52022f755f0850/index.html). Un preot ortodox român, ăsta ar trebui să fie un lucru bun. În orice caz, tot mai bine să o facă un preot decît un întreprinzător local. Pentru că un întreprinzător local ar fi în stare să construiască lîngă mănăstire și cîteva anexe: de pildă, o farmacie, o spălătorie auto și un mall. După care ar vinde totul unui om de afaceri chinez. Pe cînd un preot ortodox ar face pe lîngă mănăstire o farmacie ortodoxă, o spălătorie auto ortodoxă și un mall. Un mall ortodox, firește. Toate la etajul 9 al următoarei catedrale a mîntuirii neamului. După care le-ar dărui unui om de afaceri român. De pildă, Patriarhului Daniel.
Bineînțeles, tot timpul apar oameni de rea-credință. Eu, unul, m-am săturat de acești indivizi roși de invidia față de reușitele altora, care ar merge atît de departe încît să sugereze că proiectul mănăstirii de lîngă Londra este o schemă tipică de „luat banii de pă fraieri” și totodată un mod de a rezolva cazarea confortabilă și gratuită pentru băieții deștepți din sistem. Cînd de fapt este vorba numai și numai de nevoile spirituale ale londonezilor – români, neromâni, ortodocși, neortodocși, oameni, neoameni, draci sau extratereștri, oricine ar fi ei, numai din Londra să fie. Căci B.O.R. nu se uită la fața omului. Ci doar la chipul de pe dinar (Matei, 22: 15-22). Mă rog, de pe liră. Dacă-i sterlină, asta e, să fie primit! 
Da, și nu ar trebui să luăm în seamă nici vocile acelor veșnic bombănitori, îmbătrîniți în propria neîmplinire, care observă că în perioada înfloritoare a creștinismului mănăstirile se întemeiau departe de orașe. Acești critici anacronici nu par să fie capabili să înțeleagă simplul fapt că în această perioadă de secularizare prezența creștinilor trebuie să fie cu atît mai prezentă pentru că omul de astăzi este absent, iar noi sîntem prezenți, și trebuie să fim prezenți cu atît mai mult în cetate, pentru a..., pentru ca să..., pentru că, uite, dacă sună Preafericitul și noi umblăm aiurea pe la Harrods?