Ministrul Agriculturii spune că „70% dintre produsele de la raft sunt românești. Întrebat dacă există studiu care să susțină afirmația lui, acesta a răspuns: „Există studiu și la Consiliul Concurenței, dar dacă vrei și mergeți cu mine într-un magazin de retail și luăm un produs, aliment de bază, făina, nu există decât un singur produs care vine din import, celelalte 12 sunt realizate de procesatorii români. Dacă mergem pe gama de ulei, același lucru se întâmplă”. (https://hotnews.ro/ministrul-agriculturii-despre-boicotarea-supermarketurilor-ii-rog-pe-cei-care-fac-politica-sa-dea-jos-labele-de-pe-fermierii-si-procesatorii-romani-1898367). Iar cititorul de hotnews crede și nu cercetează, de teamă că ar putea descoperi că protestul georgeștilor ar fi justificat.
Desigur, după cum știe orice român care cumpără produse alimentare de bază, produsele românești sunt prezente la raft, însă rămîn la raft din cauza prețului nefiresc de mic al celor străine. Cele mai ieftine produse din gama făină, zahăr și ulei provin din Ucraina, Franța și Germania. Îmi amintesc că înainte de apariția zahărului românesc, mai ieftin, zahărul din cele trei țări menționate costa cu aproximativ 50% peste prețul lui actual, pentru ca acesta să scadă brusc atît cît era necesar pentru a fi ceva mai ieftin decît cel românesc după ce acesta a început să fie primit pentru vînzare de supermarketuri.
Există o diferență între prețul de achiziție și cel de vînzare în cazul produselor românești în comparație cu cele străine iar această diferență este evident în defavoarea produselor românești și, implicit, în defavoarea producătorilor români și a acelor români care ar dori să cumpere produse românești. Mai precis, diferența este atît de mare încît face ca produsele românești de bază să fie încadrabile în categoria produselor de lux.
Din fericire, implicarea geto-dacilor în denunțarea acestei atitudini exterminatoare a supermarketurilor descurajează participarea snobilor din segmentul educat la cumpărarea produselor românești, care ar fi dus la afaceri înfloritoare cu produse aduse de aiurea dar marcate drept autohtone. Practic, succesul acestui boicot ar duce la scumpirea, nu la ieftinirea produselor românești, originale sau nu. Cu excepția auriștilor din Parlament și a soților Georgescu, suveraniștii români sunt cam muritori de foame, așa că, de vreme ce nu-și permit produsele românești, mai scumpe decît cele străine, vor sărbători boicotarea supermarketurilor cu Pangasius românesc din Delta Mekongului, tăvălit prin făină românească din Franța și prăjit în ulei românesc din Ucraina.