miercuri, 13 octombrie 2021

Diferența principală dintre vacciniști și nevaccinați

 

Diferența principală dintre vacciniști și nevaccinați este că în timp ce vacciniștii consideră că știu ce este mai bine pentru toată lumea, nevaccinații consideră că fiecare știe ce este cel mai bine pentru el.

Poate că este util să semnalez în trecere și o diferență secundară, dar semnificativă: în timp ce majoritatea vaccinaților este vaccinistă, puțini nevaccinați sunt antivacciniști. De fapt, doar o minoritate dintre nevaccinați este antivaccinistă din principiu. Cei mai mulți nevaccinați nu doar că sunt vaccinați, dar și-au vaccinat și copiii cu vaccinurile incluse în schema națională de vaccinare. Precizarea este importantă pentru a arăta lipsa de onestitate (ca să nu folosesc cuvinte mai dure, dar poate mai îndreptățite) a vacciniștilor atunci cînd îi acuză pe nevaccinați de conspiraționism și de refuzul vaccinării din principiu. Dacă ar fi existat măcar un singur vaccin anticovid a cărui siguranță și eficiență să nu fie susținute de birocrați și de un personal medical ale cărui convingeri au fost determinate mai puțin de cercetare și mai mult de sponsorizări, comisioane și slugărnicie, astăzi nu am mai fi avut această discuție: toată lumea ar fi fost deja vaccinată, iar episodul pandemic ar fi fost clasat.

Revenind la diferența principală: a pretinde că știi ce este mai bine pentru toată lumea nu este altceva decît o demonstrație de hybris, acel amestec de aroganță, egocentrism și supraestimare a capacităților proprii care în cultura clasică îi definea pe oamenii care-i sfidau pe zei iar în creștinism le este propriu celor care se împotrivesc lui Dumnezeu în dorința lor de a fi ca Dumnezeu. (Gay Pride, Black Lives Matter, Cancel Culture, #rezist sunt forme organizate și chiar instituționale de hybris). Impresia mea este că miza vaccinului nu este limitată la învingerea virusului SARS-CoV-2, ci poate fi văzută în proiectul transumanist mai amplu de îmbunătățire genetică prin biotehnologie. Dincolo de măsura în care noua tehnologie ARN mesager poate sau nu să contribuie la această transformare, ceea ce se testează odată cu această campanie mondială de vaccinare este disponibilitatea omenirii de a asuma o formă de hybris susținută și inspirată de progresul tehnologic.

Am văzut că pe forumuri vaccinații încep să fie numiți peiorativ „hibrizi”. Merită amintit aici că hibrid și hybris au etimologii diferite: primul termen vine din latinescul hybrida și definește rezultatul combinării a două lucruri diferite, în timp ce al doilea vine din elinul hybris, care însemna îngîmfare față de zei. Chiar dacă actualele vaccinuri anticovid nu ar afecta în nici un fel constituția noastră genetică, cultivarea hybris-ului îi determină pe vacciniști să pretindă că știu ce este mai bine pentru toți și în locul altora, făcînd apel la vaccinarea obligatorie și refuzîndu-le astfel nevaccinaților consimțămîntul. Din acest punct de vedere, întrucît doar omul (și îngerii) este capabil de hybris, se poate spune că aroganța și supraaprecierea de sine produce hibrizi umani, care manifestă o gîndire combinată, în parte omenească și în parte neomenească (de vreme ce le refuză oamenilor care gîndesc diferit libertatea, discernămîntul și consimțămîntul). Rostul hibridării este de a produce exemplare superioare, dar în ce fel poate fi superioară o gîndire tot mai dezumanizată? În acest sens, am putea vedea aici, în apariția vaccinismului ca fenomen spiritual, unul dintre efectele cele mai grave și, din cîte se pare, de durată, ale vaccinurilor anticovid.