miercuri, 20 octombrie 2021

România, între laborator experimental și teatru de operațiuni

 

Claudia Marcu, Ziarul Național : „«OMS a spus că cea mai importantă măsură e accelerarea campaniei de vaccinare. Tulpina nouă e favorizată de un număr mare de cazuri și de transmiterea virusului la scară mare. Există acest pericol să apară, în orice moment, o mutație care să ducă la apariția unei tulpini noi», a declarat Raed Arafat. Adică de ce tocmai la noi să se nască tulpina, când până acum au fost doar variante ale virusului, că doar au fost și sunt alte țări cu număr de infectări mult mai mare? La ce să ne ducem cu gândul, domnule Arafat? Ați pregătit ceva pentru poporul român neascultător? Umblă vorba prin târg că s-a decis ca România să fie pistă de încercare pentru ceea ce va urma. Să fie, deci, adevărat?” https://www.national.ro/coronavirus/opriti-masacrul-din-spitale-739265.html

 

Din programul de guvernare USR:

 

– „Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor.”

– se prevede utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă al tuturor angajaţilor din sistemul public şi pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea/întreruperea contractului de muncă în caz de refuz - termen 30 noiembrie 2021.

– implicarea societăţii civile în promovarea vaccinării anti-COVID, prin crearea unui fond din care să fie finanţate proiecte în domeniu în comunităţile cu rată redusă de imunizare.

– Până la 30 octombrie 2021, se dă termen pentru alocarea de resurse bugetare, prin Secretariatul General al Guvernului, pentru utilizarea de către CNCAV, în vederea finanţării sondajelor, focus-grupurilor pentru a evalua motivele rezistenţei la vaccinare; campanii naţionale de promovare a vaccinării adaptate la rezultatele obţinute din cercetările sociologice, finanţarea unui task force pentru combaterea fake-news; traininguri cu medicii de familie şi medicii specialişti.

– sancţiuni pentru medicii care răspândesc în spaţiul public mesaje antivaccinare;

– eliminarea indemnizaţiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate.

https://www.agerpres.ro/politica/2021/10/17/program-de-guvernare-usr-propune-un-pact-national-pentru-vaccinare--797984