luni, 18 octombrie 2021

Libertatea de a păși pe căi greșite

 

Refuzul prelungit al Patriarhiei de a interveni în legătură cu aspectul etic atît al vaccinării cu actualele vaccinuri anticovid, cît și al obligativității vaccinării, le-a ușurat sarcina adversarilor creștinismului, care se folosesc de deruta credincioșilor lipsiți de sprijinul unui cuvînt pastoral pentru a-i determina nu atît să respingă un medicament (deja suspect), ci mai ales să-l respingă din cele mai absurde motive, astfel încît refuzul acestuia să poată fi desființat de la sine. Ușurința cu care credincioșii cred în cele mai bizare informații legate de caracterul periculos al vaccinurilor anticovid duce nu doar la compromiterea poziției credincioșilor nevaccinați, identificați obligatoriu drept antivacciniști inculți și chiar reduși mintal, ci și la compromiterea Bisericii, astfel încît atunci cînd Patriarhia va oferi totuși o îndrumare etică oficială (lucru pe care Biserica Catolică l-a făcut deja în decembrie 2020 https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20201221_nota-vaccini-anticovid_en.html ; vezi o prezentare explicativă în limba română a documentului la https://www.vaticannews.va/ro/vatican/news/2020-12/nota-doctrinara-vaccin-anti-covid-acceptabil-moral.html; încă de la începutul acestui an, episcopii catolici din România au afirmat că vor „sprijini campania națională de vaccinare printr-o informare cît mai bună a preoților și a enoriașilor” https://newsweek.ro/actualitate/arhiepiscopul-romano-catolic-de-bucuresti-a-ne-vaccina-reprezinta-un-gest-etic-important) autoritatea Patriarhiei să fie iremediabil compromisă de simpla întîrziere cu care s-a manifestat, iar argumentele ei, oricît de juste, să pară lipsite de credibilitate. Sau poate că Patriarhia își motivează tăcerea prin respectarea libertății creștinului de a păși pe căi greșite? Dar atunci Patriarhia ar trebui să recunoască public că respectă libertatea  credincioșilor de a se duce în iad în toate privințele, renunțînd la orice pretenție de îndrumare morală a poporului.

Informațiile false care circulă în mediul antivaccinist sunt lansate pe de o parte de adversarii lui BigPharma și ai medicinei moderne, alopate, printre care se numără și unii șamani mai mult sau mai puțin escroci precum dr. Joseph Mercola, care au de cîștigat din comercializarea alternativelor naturale „cu adevărat eficiente”; problema este că aceste informații false sunt lansate și de cei care urmăresc înăbușirea vocației Bisericii de a rosti adevărul.

Pe fondul tăcerii inexplicabile a Patriarhiei, credincioșii au demonstrat o receptivitate bolnăvicioasă față de toate alarmele false în legătură cu vaccinul, cînd era suficient să invoce problemele reale ale rezultatelor vaccinării în ce privește eficacitatea și efectele lui adverse. Au preferat în schimb să vadă în vaccin tot ceea ce nu era în el: tentacule, oxid de grafen, microcip, antihristul sau pecetea acestuia, luciferază, celule de fetuși umani. Ultima suspiciune pare să fie întreținută în mod special mai ales prin asocierea întrebuințării liniilor de celule de copii avortați pentru producerea vaccinurilor anticovid (în cercetare, nu și în producție) de Pfizer și Moderna cu o cercetătoare aparent evreică, Vanessa Gelman, director pentru cercetare la Pfizer, care într-un email ar fi afirmat că „am încercat pe cît de mult posibil să nu menționăm liniile de celule fetale” („We have been trying as much as possible not to mention the fetal cell lines” vezi pe larg la https://www.washingtontimes.com/news/2021/oct/7/pfizer-execs-sought-sidestep-queries-covid-vaccine/).

Dacă această Gelman nu ar fi existat, probabil că ar fi fost inventată. Este necesar ca nevaccinații să pară nu doar imbecili, ci și antisemiți, asociere făcută deja de președintele Iohannis: „situația pandemică, pe lângă criza sanitară profundă, a favorizat manifestările de ură, indiferență, intoleranță, antisemitism și xenofobie. În acest context, comunicarea în mediul on-line a devenit cel mai important și răspândit instrument, un mediu în care dezinformările, discursul plin de ură și știrile false s-au propagat foarte ușor și au alimentat sentimente de neîncredere și nesiguranță.

Sute de oameni mor în fiecare zi și alții agonizează în saloanele de terapie intensivă din cauza infectării cu acest virus teribil cu care ne confruntăm. Foarte mulți sunt victimele unor fanatici conspiraționiști și populiști cinici care propagă idei toxice împotriva vaccinării, ceea ce reprezintă un atac direct împotriva umanității.” (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/klaus-iohannis-ideile-toxice-impotriva-vaccinarii-un-atac-direct-impotriva-umanitatii-1696929)

Evrei care, după ce ne fură copiii, îi omoară și apoi îi introduc sub pretextul vaccinării în organismul românilor ortodocși? Iată, în sfîrșit, un motiv foarte serios pentru a refuza vaccinul! Cum să nu pășești pe această cale care-ți garantează sfințenia, cum să reziști unei asemenea ispite?

Nu refuzăm vaccinul pentru că validitatea lui încă este controversată printre medici și pentru că este impus de personaje din instituțiile statului care s-au remarcat mai ales prin disprețul lor față de demnitatea umană. Îl refuzăm pentru că în felul acesta ne închipuim că devenim sfinți, martiri ai neamului, deși în realitate nu suntem decît orbi aruncați în groapă de false călăuze. Faptul că rătăcim sau ne prăbușim cu binecuvîntarea tacită a Patriarhiei nu face din prăpastie un teren sigur și nici din calea greșită una dreaptă.