luni, 4 octombrie 2021

No comment

 

Pr. Prof. Dr. Cristian Muntean, „Educația - arta conversației despre lucrurile bune”, Ziarul Lumina, 3 octombrie 2021 (https://ziarullumina.ro/societate/analiza/educatia-arta-conversatiei-despre-lucrurile-bune-165848.html):

 

„Horia-Roman Patapievici spunea undeva că principiul edu­cației stă în „conversația neîntreruptă” la care e adus sufletul celui educat. Dar pentru a ajunge la această stare e nevoie de un mediu care să fie validat de tânăr prin apar­tenență.

[…] În definitiv, orice act educa­țional este nu doar un act de edificare, ci și unul de construcție. Gabriel Liiceanu amintea în dialogurile cu domnul Pleșu de Noica, maestrul lor, care le vorbea despre educația înțeleasă ca „spirit cultivat”.

[…] Educăm și pentru a forma și transforma, pentru a crea bune deprinderi și pentru a stimula înclinația tânărului spre virtute. O educație rotundă, spunea Andrei Pleșu, înseamnă și o formare de caractere, de oameni deplini, responsabili, de fapt de oameni vii.

[…] Poate ar trebui să regândim raportul dintre virtuțile lui Platon: justiția, fermitatea, pru­dența și cumpătarea, și cele teologale ale Sfântului Apostol Pavel: credința, nădejdea și dragostea. Atunci poate am avea „omul simfonic” de care vorbea Pleșu.

[…] Să ne gândim în ce măsură mai suntem dispuși astăzi spre dialog și cât de mult ne obligă această artă a conversației. De la „Dialogurile” lui Platon la cele dintre Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, lumea a căutat mereu o măsură a dialogului când a dorit să evolueze.”