sâmbătă, 16 octombrie 2021

Ierarhia BOR, #echipăcîștigătoare


Replica purtătorului de cuvânt al Patriarhiei (https://www.g4media.ro/patriarhia-romana-respinge-dur-mesajele-lui-ips-teodosie-indemnul-unui-cleric-impotriva-vaccinarii-e-total-si-ferm-dezavuat-de-biserica-datoria-rationala-a-fiecaruia-dintre-noi-este-sa-asc.html) la criticile aduse recent de ÎPS Teodosie obligativității vaccinării impusă prin certificatul verde (https://www.facebook.com/radiodobrogea/videos/626353851865934/) , confirmă ceea ce se bănuia de multă vreme, și anume că Patriarhia joacă, conform tradiției, de partea echipei cîștigătoare. Am ascultat și eu emisiunea, dar nu am descoperit nicăieri pasajul în care ÎPS Teodosie afirmă, așa cum citează site-ul activenews, „„Nu acceptați să vă vaccinați. Sunteți apărați de Constituția țării și de legile europene!" (https://www.activenews.ro/covid/IPS-Teodosie-categoric-Nu-acceptati-sa-va-vaccinati-Sunteti-aparati-de-Constitutia-tarii-si-de-legile-europene.-Aveti-tot-dreptul-de-a-alege-VIDEO-ACTUALIZARE-Precizarile-Arhiepiscopiei-Tomisului-170020). Ierarhul Tomisului poate fi auzit spunînd cu totul altceva:

 

„Vă spun să nu vă speriați. Aveți tot dreptul să alegeți. Nu trebuie să fiți obligați. Nu este constituțional, nu este legal. De aceea, nu vă mai speriați. […] Este o neorînduială, aș putea spune, în această forțare, care este nefirească, fără temei și cu rolul de a vă speria ca să vă vaccinați forțat. Nu acceptați! Avem personalitate de sine fiecare, sunteți apărați de Constituția țări și chiar de Constituția Europeană, de legile europene. Deci, nici legile europene nu ne obligă la vaccin.” (0:14:00-0:17:00, https://www.facebook.com/radiodobrogea/videos/626353851865934/)

 

Site-ul activenews.ro ar trebui să arate unde anume îndeamnă ÎPS Teodosie la refuzul vaccinării. Pînă atunci, comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului precizează corect sensul afirmațiilor ierarhului tomitan:

„Îndemnul din emisiune de a nu se vaccina este exprimat în sensul de a nu se vaccina nimeni de frică (a și spus-o ierarhul), pentru că frica, teama, amenințarea cu iminența infectării, din păcate, au ajuns să facă parte din politicile de comunicare publică, generatoare de psihoze și isterii de masă. Trunchierea unui mesaj afectează înțelegerea lui deplină.” (https://arhiepiscopiatomisului.ro/2554/ips-teodosie-nu-este-antivaccinist-dar-este-contra-obligarii-sau-constrangerii-prin-frica-la-vaccinare/)

Din păcate însă, după cum am menționat și în postarea anterioară, prin acest comunicat liderii ortodocși se sustrag încă o dată de la obligația de a aborda în sensul moralei creștine decizia vaccinării, lăsînd întreaga responsabilitate morală pe seama credincioșilor. În felul acesta, ierarhii ortodocși refuză public să-și asume misiunea învățătorească asumată curajos în intervenția ÎPS Teodosie din cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea.