joi, 21 iulie 2022

BOR și Societatea Deschisă

 

Alinierea Patriarhiei Române la principiile societății deschise îi inspiră turmei ortodoxe un sentiment ambivalent de neliniște și de mîndrie totodată: prezența dronelor controlate de operatori euroatlantici este ceva nou, dar asta poate că înseamnă că o fi ceva de capul oilor dacă s-a simțit nevoia unei supervizări imperiale. De fapt, este necesară o supervizare superioară din cauză că „după un străin, ele (oile)  nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.” (Ioan 10, 5) Tot mai mulți păstori tot mai străini de Hristos și de turmă înseamnă tot mai multă teamă că oile nu-i vor urma. Bineînțeles, există oricînd posibilitatea ca agențiile care se ocupă de BOR să permită apariția unui păstor dacic, autohton, care să miroasă liniștitor a baci, stînă, brînză, viezure, confirmînd astfel definiția lui Patapievici: ortodoxia este o mireasmă.

Deocamdată însă, măsurile de prevedere par de prisos, oile reușind să-și procure liniștea și nădejdea din simplul fapt că sunt împreună și primesc hrană sufletească în mod regulat, fără să bănuiască cît de toxică ar putea fi această hrană. Nu este toxică în sensul că le îmbolnăvește, ci pentru le transformă.

Un invitat al podcastului ortodox Coffee with Sister Vassa declara zilele trecute:

 

„Diverși episcopi ortodocși, practic din fiecare eparhie din SUA, ne-au încurajat în această lucrare (de deschidere față de perspectiva LGBT), ei susțin acest proiect, participă la evenimentele noastre și, ca să citez un arhiepiscop retras între timp la pensie, «treaba noastră în Biserică este să punem acele întrebări pe care alții nu le pot pune»; suntem încurajați de institut (Orthodox Christian Studies Center at Fordham University) să punem întrebările incomode (https://www.youtube.com/watch?v=1EXWIBnMktY min. 9:40-10:20). Este important de amintit că Centrul de Studii Ortodoxe al Universității Fordham a formulat și publicat manifestul de condamnare a ideii de „lume rusă”, care este considerată eretică (https://publicorthodoxy.org/ro/2022/03/13/declaratie-privind-invatatura-lumii-ruse/; am menționat pe scurt această declarație la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2022/04/fertilizarea-in-vitro-natiunilor-cazul_13.html).

Sarmisegetuza

Citeste mai mult: adev.ro/pbdm2n
Sarmisegetuza

Citeste mai mult: adev.ro/pbdm2n