joi, 14 iulie 2022

Paul Craig Roberts: Ipocrizia și rusofobia occidentală au favorizat dezvoltarea patriotismului în Rusia

 

Tocmai am avut o întîlnire la Moscova cu unii reprezentanți ai presei ruse. Într-o conversație privată, unul dintre ei mi-a spus: „Diferența dintre Occident și noi este că Occidentul doar nu vrea să piardă, pe cînd noi suntem pregătiți, dacă este necesar, să murim pentru țara noastră.”

Această formulare descrie foarte bine starea de spirit pe care o văd în prezent în Rusia. Majoritatea rușilor se văd luptînd împotriva Occidentului, dar această luptă nu ține doar de războiul din Ucraina. Pentru marea majoritate a rușilor, „valorile” pe care Occidentul pretinde că le reprezintă sunt false. Despre ce fel de libertate a presei și libertate de opinie se poate vorbi în Occident cînd cenzura este înăsprită constant acolo? Despre ce drepturi ale omului vorbește Occidentul în timp ce administrează Guantanamo? Lista de exemple de standarde duble ale Occidentului a ajuns incredibil de lungă.

Pînă și tinerii pro-occidentali din Rusia, care au fost în stradă pentru Navalnîi în urmă cu aproape un an, susțin acum deciziile guvernului lor într-o majoritate foarte mare. Rușii care erau de partea lui Navalnîi au fost cu siguranță împotriva guvernului rus, dar nu și împotriva Rusiei însăși. Cu un Facebook care permite în mod explicit apelurile la violență împotriva rușilor, cu un Occident care susține un regim din Ucraina ai cărui reprezentanți cer în mod deschis uciderea rușilor – inclusiv a femeilor și a copiilor – și așa mai departe, a devenit limpede că Occidentul a renunțat la mască și și-a pierdut toată credibilitatea pentru majoritatea foștilor săi susținători printre tinerii din Rusia.

Cei mai mulți dintre foștii oponenți ai lui Putin în Rusia văd acum că Putin a avut dreptate în declarațiile sale repetate legate de faptul că Occidentul nu este împotriva lui Putin, ci împotriva unei Rusii prospere, puternice și încrezătoare în sine. Și într-o anumită privință oponenții lui Putin din jurul lui Navalnîi și alți radicali au fost întotdeauna de acord cu susținătorii lui Putin: toți și-au dorit o Rusie puternică, prosperă și încrezătoare în sine. Dezacordul privea calea către acel scop, nu scopul în sine.

Deoarece Occidentul arată acum în mod deschis că o Rusie prosperă este exact ceea ce nu vrea și luptă împotriva ei, mulți dintre cei care au cerut înlăturarea lui Putin cu un an în urmă acum îl susțin brusc.

(Paul Craig Roberts, Putin: “The West Has Already Lost”. Vezi articolul integral la https://www.paulcraigroberts.org/2022/07/10/putin-the-west-has-already-lost/. Traducere de Gh. Fedorovici)