joi, 21 iulie 2022

Intangibilii și deplorabilii

 

Cu excepția unui număr semnificativ de oameni care nu s-au vaccinat din convingere, ci din cauza șantajului social, a presiunilor șefilor (fenomen extins în administrația publică, în instituțiile de învățămînt și în sistemul sanitar) precum și din nevoia de a călători, cei care s-au lăsat vaccinați determinați de teroarea creată și întreținută de stat prin mass-media și rețelele de socializare și prin îndemnurile Patriarhiei Române de a asculta de specialiști, se încadrează în două categorii. Fiecare din aceste categorii a depășit neliniștea provocată de anumite aspecte suspecte ale vaccinurilor în moduri corespunzătoare statutului lor social. În funcție de atitudinea asumată, putem identifica grupul Intangibililor și grupul deplorabililor.

Intangibilii sunt cei care cred în ei înșiși, în Occident, în Știință. Nu doar că ei au nevoie de valorile euro-atlantice, dar și vestul are nevoie de ei, de ultimii credincioși în singurul adevăr mai presus de îndoială: superioritatea ontologică a omului occidental. În formularea memorabilă a dlui Adrian Papahagi: „Interesul nostru e ca NATO și UE să dureze veșnic” (https://ziare.com/vladimir-putin/intelectual-dreapta-romanii-sustinatori-putin-imbecilitate-tradare-patrie-1721960). 

A spune că Intangibilii au conștiința propriei valori este o afirmație moderată: Intangibilii știu că doar ei contează pentru că doar Vestul contează. Este adevărat că Intangibilii sunt în România, dar ei nu sunt din România, ci dintr-o Țară-ca-afară, dintr-o lume transcendentă marcată simbolic prin cerul drapelului UE, cer protejat prin gardul format de dungile – barele – drapelului american. Și mai știu și că Vestul știe asta. Atunci de ce și-ar răni împărăția cerească euroatlantică proprii ei locuitori cerești? 

Intangibilii sunt Prețioșii, iar vaccinul este inelul puterii, al puterii de a birui boala și, în viitor, chiar și moartea. Intangibilii cred în magia Științei în timp ce așteaptă demonstrație științifică din partea creștinismului (iar ortodoxia este pregătită să devină la rîndul ei științifică, vezi la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/06/credinta-stiintifica.html sau la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/11/magia-stiintei-vaccinare-si-hibridizare.html).

În schimb, deplorabilii știu că totul contează în afară de ei și de aceea nu văd de ce ar dori cineva să-i rănească. Deplorabilii există doar ca obiect al disprețului Intangibililor. Într-un fel, Intangibilii au nevoie de deplorabili, trebuie să existe și niște nimicuri față de care să-ți demonstrezi superioritatea (și pe care să faci nepedepsit diverse experimente sociale sau medicale).

Deplorabilii se sfiesc pînă și să creadă în Dumnezeu. Se bucură doar cu gîndul că poate exista un Dumnezeu care nu se crede Intangibil, care nu se teme să fie atins chiar de deplorabili și care s-a lăsat răstignit între doi tîlhari.