luni, 1 noiembrie 2021

Magia științei: Vaccinare și hibridizare

Deși speculațiile teologice eretice, care introduc în mediul teologic ortodox teoria apocatastazei, de pildă (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2020/10/sa-stam-bine-sa-stam-cu-frica.html), nu întîmpină din cîte știu nici o obiecție din partea teologilor ortodocși, opiniile teologice exprimate de unii clerici ortodocși cu privire la posibilitatea ca prin vaccinarea anticovid să se urmărească obținerea (sau testarea în vederea obținerii) unor indivizi umani îmbunătățiți genetic, au fost expediate de purtătorii de cuvînt ai BOR ca absurde și paralele la realitate. Ultimii douăzeci de ani ne-au demonstrat că liderii ortodocși nu sunt capabili să sesizeze că pe măsură ce atenția lor este concentrată mai mult la percepția publică a BOR și la raportarea neutră, „științifică” a ortodoxiei la realitatea fizică, pe care o separă în mod artificial și contrar învățăturii de credință de viziunea creștină (am scris despre asta la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/07/ortodoxia-stiintifica.html), cu atît nevoia credincioșilor de înțelegere teologică a realității riscă să fie folosită tot mai mult împotriva credinței însăși. Cu toate acestea, speculațiile teologice privind producerea unor indivizi umani hibrizi sau „altoiți” (vezi https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/10/diferenta-principala-dintre-vaccinisti.html) nu sunt neapărat expresia unui „conspiraționism apocaliptic”, cum consideră purtătorul de cuvînt al Patriarhiei, și nici simple „păreri personale controversate”, cum apreciază purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25134941-reactia-purtatorului-cuvant-patriarhiei-derapajele-lui-teodosie-paraschiv-duhovnicul-manastirii-durau-asemenea-mesaje-raznacompromit-cei-raspandesc-efectul-lor-este-unul-total-smintitor.htm). 

Nu doar că Patriarhia ignoră implicațiile etice ale unui medicament care a folosit sau folosește linii celulare de copii avortați la cerere (https://www.culturavietii.ro/2021/10/26/studiu-o-problema-de-etica-si-constiinta-vaccinurile-anti-covid-patate-cu-celule-recoltate-de-la-copii-avortati/), dar se delimitează de acei clerici care semnalează critic această problemă morală. În plus, avertismentul legat de hibridizarea care ar putea fi produsă prin vaccinare nu este un scenariu conspiraționist, deși proiectul pare științifico-fantastic. Astfel de observații sunt confirmate chiar de cercetători în domeniul geneticii implicați în asemenea proiecte de „altoire” a rasei umane, precum savantul Francis Collins, fostul director al National Institutes of Health, care a coordonat din această poziție nu doar campania de vaccinare anticovid din Statele Unite, ci și studiul asupra coronavirusurilor, fiind implicat, atenție, în „finanțarea cercetării care probabil a creat SARS-CoV-2”. La obiect: ca director al NIH, Collins

 

„a aprobat un grant de cercetare solicitat de oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh, care doreau să grefeze scalpul fetușilor avortați pe șobolani și șoareci. Descoperirile cercetării lor au fost publicate de revista Nature în septembrie 2020 și includ fotografii care arată pete de păr moale și firav care crește în mijlocul blănii groase de rozătoare.” (Justin Lee, „The Cautionary Tale of Francis Collins,” First Things, https://www.firstthings.com/web-exclusives/2021/10/the-cautionary-tale-of-francis-collins).

 

Autorul articolului demonstrează că, deși Collins se pretinde creștin conservator, modul în care savantul american justifică cercetarea asupra embrionilor umani reprezintă „un tip materialist de compasiune,” care nu numai că nu este creștină, dar nu este nici măcar științifică:

 

„C. S. Lewis, pe care Collins îl admira, s-ar grăbi să-l avertizeze că aceasta nu este viziunea omului de știință asupra lumii, ci a Magicianului, a celui care vede natura, chiar și pe alți oameni, ca materie primă care așteaptă impunerea voinței. […] Deși este posibil ca oamenii raționali să nu fie de acord cu privire la etica cercetării cu celule stem embrionare, unele roade ale viziunii Magicianului asupra lumii – cum ar fi himerele om-animal – sunt, pentru aproape toată lumea, dincolo de discuție.”

 

Întrucît legile interzic experimentele pe om, Collins s-a folosit de folosirea hibrizilor umani pentru a evita interdicția legii și pentru a putea conduce fără riscuri experimentele pe om:

 

„Experimentul Universității din Pittsburgh de «umanizare» a rozătoarelor cu țesut fetal recoltat din avorturi libere a fost doar unul dintre multele astfel de proiecte finanțate de NIH.

[…] în 2019, Collins s-a opus deciziei administrației Trump de a interzice cercetarea  în universitate (intramurală) a NIH care utilizează țesut fetal și de a solicita ca granturi pentru cercetarea extramurală cu țesut fetal să fie revizuite de un consiliu consultativ de etică. Primăvara trecută, aceste restricții au fost anulate cu sprijinul deplin al lui Collins.

[…] În anul anterior interdicției, NIH al lui Collins a cheltuit 115 milioane de dolari pe experimente fetale, un record pentru institut. Iar din 2016, aproape trei milioane de dolari au fost alocați pentru înființarea Centrului de țesut și a site-ului de colectare de la Universitatea din Pittsburgh, care face trafic cu organe fetale – inclusiv organe de la fetuși viabili și la termen – de la clinici de avort la unități de cercetare. La începutul mandatului lui Collins, NIH a finanțat cercetările Dr. Jörg Gerlach din Pittsburgh, care a fost pionierul unei metode de recoltare a ficatului proaspăt de la bebeluși născuți vii la 18 până la 22 de săptămîni de gestație, pe care a folosit-o atît în ​​Italia, cît și în Statele Unite. După cum explică David Daleiden, «acești bebeluși au murit fie cînd au fost ‘scufundați’ în saci pentru transport, fie după ce trupurile lor au fost tăiate pentru a le recolta ficatul». Casa ororilor de la Universitatea din Pittsburgh poate părea o situație anormală, dar tratamentul insensibil al fetușilor umani este, de asemenea, o consecință a reglementărilor federale. După cum remarcă studiul despre himera om-rozătoare în secțiunea «Aprobare etică», «Utilizarea țesuturilor fetale umane de-identificate nu a constituit cercetare pe subiecți umani, așa cum este definită în reglementările federale» (sublinierea mea). În aceeași secțiune, aflăm că șobolanii sunt mai bine tratați decît rămășițele copiilor umani. Aceasta este cultura de cercetare în care s-a implicat Francis Collins pentru o mare parte a carierei sale, cultura pe care a consolidat-o la NIH. Este viziunea asupra lumii a Magicianului pusă în aplicare – numiți-o «Praxis-ul magicianului».

Oricît de întunecate sunt aceste revelații, ele pălesc pe lîngă ceea ce Collins va fi cu siguranță cel mai amintit: finanțarea cercetării care probabil a creat SARS-CoV-2.

În octombrie 2014, administrația Obama a oprit finanțarea experimentelor de tip gain-of-function (GOF) [este vorba despre experimentele care modifică un organism la nivel genetic într-un mod care-i sporesc funcțiile biologice ale produselor genetice, nota mea, G. F.] cu privire la virusurile gripei, SARS și MERS [Middle East Respiratory Syndrome (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu), infecție respiratorie virală provocată de un nou coronavirus, MERS-CoV, identificat prima dată în Arabia Saudita în anul 2012. Aparține aceleiași familii de virusuri din care fac parte SARS-CoV si SARS-CoV-2 și se presupune că provine de la lilieci, fiind transmis ulterior cămilelor. Are o rată de mortalitate de 35%, fiind cel mai letal virus din familia coronavirusurilor. https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/cele-mai-periculoase-12-virusuri-de-pe-pamant , nota mea, G.F.] . NIH al lui Collins a acordat o excepție de la un proiect condus de Peter Daszak, care urmărea să colecteze noi coronavirusuri de lilieci și, folosind șoareci umanizați la Institutul de Virologie din Wuhan, urmărea să le mărească patogenitatea în moduri care anticipează direct funcționalitatea SARS-CoV-2.

Cînd NIH a reluat finanțarea în 2017, Collins a scris că cercetarea GOF asupra coronavirusurilor precum SARS și MERS «este importantă pentru a ne ajuta să identificăm, să înțelegem și să dezvoltăm strategii și contramăsuri eficiente împotriva agenților patogeni cu evoluție rapidă care reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică». Pe 19 mai a acestui an, însă, el a spus ceva diferit: «nici NIH și nici NIAID nu au aprobat vreodată vreun grant care ar fi sprijinit cercetarea «gain-of-function» asupra coronavirusurilor care le-ar fi crescut transmisibilitatea sau caracterul letal pentru oameni». Dar, după cum a recunoscut recent un alt oficial de top al NIH, cercetarea finanțată de NIH/NIAID a lui Peter Daszak a făcut exact asta.”

(Justin Lee, „The Cautionary Tale of Francis Collins,” First Things, https://www.firstthings.com/web-exclusives/2021/10/the-cautionary-tale-of-francis-collins traducere Gheorghe Fedorovici).