În ciuda asemănării izbitoare dintre Călin și Cristela Georgescu cu Leonida și Efimița, îndrăgitele personaje din schița lui Caragiale nu s-ar fi gîndit niciodată că libertatea ar putea cădea sub incidența „legii de murături” chiar dacă arhetipurile cuplului Georgescu își doreau ca „revoluția” să realizeze obiective similare cu cele propuse în prezent de Călin Georgescu: „că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir […] fieștecare cetățean ia câte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate […] pensia e bașca”, totul culminînd cu „legea de murături”, care prevedea „că nimini să nu mai aibă drept să-și plătească datoriile”.
Moratoriul lui Georgescu („murăturile” lui Leonida) a făcut însă un pas decisiv contra republicii, amenințînd, odată cu asumarea idealului românului absolut ca politică de stat, libertatea, egalitatea și fraternitatea prețuite de Leonida. Moratoriul lui Georgescu nu este periculos doar pentru că propune suspendarea dependenței de și a orientării României spre Vest, cum se plîng îngroziți românii care idolatrizează Occidentul, ci mai ales pentru că urmărește reorientarea ombilicală a României asupra ei însăși într-o formă de idolatrizare de sine cel puțin la fel de periculoasă precum idolatrizarea Washingtonului sau, mult mai improbabil, a Moscovei.
Din 1990 încoace și în mod mai accentuat de la întronizarea lui Daniel Ciobotea ca patriarh, elita intelectuală ortodoxă a fost principalul furnizor de murături în domeniul spiritualității ortodoxe. Mireasma și savoarea ortodoxiei era ambalată în flacoane speciale, marcate de semnăturile lui Patapievici, Pleșu și Baconschi și autentificate de sigiliul patriarhal. Invocarea și prepararea de astăzi a „energiilor neamului” poartă semnăturile lui Georgescu și ale unor lideri de la AUR și sunt autentificate prin simboluri cruciforme adoptate și de Mișcarea Legionară. Cu toate că teologii de cuib ne asigură că noua mireasmă naționalistă miroase exact ca mirul sfînt, fiind mai ortodoxă decît cea produsă de parfumierii educați din BOR, ea este tot atît de mortală.