În discursul inaugural din 20 ianuarie 2025, Donald Trump și-a exprimat din nou convingerea că Dumnezeu l-a salvat de la moarte în cele două încercări de asasinat de anul trecut pentru a-i permite să facă America mare din nou (https://www.catholicnewsagency.com/news/261667/at-inauguration-president-trump-vows-new-golden-age-i-was-saved-by-god-to-make-america-great-again). Prin urmare, proiectul MAGA este un proiect divin, iar Trump este instrumentul predestinat. Trump este alesul lui Dumnezeu pentru că America este aleasa lui Dumnezeu.
După ce l-ai anexat pe Dumnezeu, anexarea Groenlandei și a întregii planete de altfel ar trebui să fie o simplă formalitate. Doar prin participare la măreția divină a Americii pot și alte țări să devină mari, fapt care explică competiția dintre liderii suveraniști români, fiecare dintre ei străduindu-se să demonstreze că este mai trumpist decît celălalt. Astfel, George Simion afirmă că: „Nu toate ideile noastre corespund cu ideile domnului Georgescu. (…) Noi ne-am dori mai multe baze NATO, nu doar baze americane în România” https://hotnews.ro/trump-a-depus-juramantul-aflat-la-washington-george-simion-a-avut-o-delimitare-surpriza-de-calin-georgescu-americanii-au-o-baza-la-noi-si-vorbea-despre-ea-1884478). La rîndul lui, Călin Georgescu corectează rezervele sale anterioare față de NATO printr-un alt exces teologic-politic în care noul mandat al lui Trump este recunoscut drept un moment fundamental în istoria lumii; prin Trump, umanitatea este unită de Dumnezeu însuși. Totuși, spre deosebire de Simion, Georgescu reușește nu doar să-i dea lui Trump ce este al lui Trump, ci și să pună România pe primul loc prin distribuirea în prim-plan a drapelului României față de cel al SUA, plasat în planul secund, ceea ce-l face să apară mai mic decît cel românesc (https://x.com/CG_Romania/status/1881000945019916299).
În viziunea lui Trump, vechea percepție americană a SUA ca nou Israel este readusă în conștiința publică. Visul American este visul lui Dumnezeu, calea americană este calea lui Dumnezeu. America este un dar oferit de Dumnezeu tuturor popoarelor care-i recunosc misiunea divină și o pedeapsă divină pregătită să arunce foc din cer peste oricine se împotrivește. „America First!” este prima și cea mai înaltă poruncă a noului decalog, iar sola Americae le-a înlocuit pe celelate trei sola. America First nu mai are nevoie de har sau de Scriptură, pe care le-a înlocuit cu ambiția: „Ambition is the lifeblood of a great nation and right now our nation is more ambitious than any other” (https://www.catholicnewsagency.com/news/261667/at-inauguration-president-trump-vows-new-golden-age-i-was-saved-by-god-to-make-america-great-again). Nu mai are nevoie nici de credinţa creștină, ci de credinţa în visul american și în viitorul american: „To every parent who dreams for their child and every child who dreams for their future: I am with you, I will fight for you, and I will win for you. We’re going to win like never before” (ibid.)
Discursul lui Trump de la inaugurare este unul profetic, apropiat de cel din 2 Ezdra (un text apocrif cunoscut și ca 4 Ezdra, care lipsește din Bibliile canonice, fiind admis doar de Biserica etiopiană https://en.wikipedia.org/wiki/2_Esdras). Dacă această identificare este corectă (ea fiind susținută de afirmația lui Trump „We will be the envy of every nation and we will not allow ourselves to be taken advantage of any longer”, asemănătoare cu cea din 2 Ezdra 2, 28: „The nations shall envy you but they shall not be able to do anything against you, says the Lord.” https://www.biblestudytools.com/rsva/2-esdras/2.html), atunci tema eliberatoare (față de captivitatea democrată a Americii) din discursul lui Trump este susținută prin această referință tacită la un text apocaliptic compus de evrei în timpul robiei babiloniene în scopul întreținerii speranței într-o eliberare iminentă și pentru a-i aminti poporului legămîntului că Dumnezeu rămîne cu poporul Său, evreu în trecut, american în prezent în ciuda adversităților și a rătăcirilor apărute de-a lungul istoriei.
Însă magnificatul lui Trump nu-l mărește pe Dumnezeu în primul rînd, ci America. Dacă liberalul american încheie celebrul moto american prin semnul întrebării („in God we trust?”), republicanul american pune accentul pe „noi”: „in god We trust!” În ciuda unor decizii fericite de normalizare a vieții, precum blocarea sau eliminarea proiectului woke, există o serie de acte și afirmații prin care viziunea teologic-politică americană rămîne în conflict deschis cu viziunea creștină exprimată în Magnificatul Mariei:
„[…] risipit-a pe cei mîndri în cugetul inimii lor
Coborît-a pe cei puternici de pe tronuri și a înălțat pe cei smeriți
Pe cei flămînzi i-a umplut de bunătăți și pe cei bogați i-a scos afară deșerți” (Luca 1, 50-53).