luni, 26 februarie 2024

Între Dumnezeu și neamul sacru

 


„Savanții Zoltán Ádám și András Bozóki identifică o caracteristică mixtă păgînă și creștină în Constituția din 2011-2012, ca o reflectare a referinței eclectice atît la creștinism, cît și la păgînismul etnic, care a fost o caracteristică a discursului politic al partidului de dreapta Fidesz și a liderului său Viktor Orbán, care au reprezentat forțele guvernamentale din anii 2010. Daniella Gáti o citează pe Magdalena Marsovszky în privința Constituției reînnoite care, în ciuda referințelor la cultura creștină, ar fi «în ultimă instanță nu atît creștină, cît păgînă». Potrivit lui Ádám Kolozsi, sincretismul, «amestecul eterogen de elemente creștine și păgîne», fac parte dintr-un «discurs spiritual mai larg al naționalismului maghiar contemporan». O astfel de atitudine ar reconcilia două aspecte culturale conflictuale în caracterul națiunii maghiare: cel universal «occidental» reprezentat de creștinism și cel tribal «oriental» reprezentat de păgînismul etnic, între care identitatea maghiarilor a pendulat dintotdeauna. Potrivit lui László Kürti, un astfel de sincretism, prezent în rîndul oamenilor și promovat de elita guvernamentală, s-ar integra într-o nouă religie civilă maghiară, cu neo-șamanismul în centru. Pe de altă parte, un alt partid politic puternic al secolului 21, Jobbik, a fost receptat ca extrema «în esență păgînă, anti-creștină» a dreptei. Viola Teisenhoffer a remarcat că Kurultáj, un festival major cu caracter politic și antropologic, care se desfășoară anual din a doua jumătate a anilor 2000 la Bugeac, în Marea Cîmpie de Sud, are legătură în esență cu renașterea păgînă, numeroși lideri păgîni contemporani și adepții lor participînd la acest eveniment.” (https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Hungary#21st_century).

 

Asta explică poate nu doar interesul lui Rod Dreher pentru Ungaria din perspectiva preocupării lui pentru vrăjirea și dezvrăjirea lumii: „Perichoresis is flow: the mutual interpenetration between the divine and the human. You can imagine how much this resonates with me, having finished McGilchrist’s masterpiece The Matter With Things, in which the psychiatrist, based on his analysis of physics and neuroscience, concludes that reality itself is not static, but rather flow. All of reality, says McGilchrist, exists in a state of flow. This is something that the Fathers understood, and that Orthodoxy still understands in the present day.” (https://www.theamericanconservative.com/reenchantment-iain-mcgilchrist-matter-with-things/).  

Explică totodată și dezinteresul lui pentru o țară ortodoxă ca România, unde totul curge pînă acolo încît pînă și revrăjirea lumii riscă să fie dusă la vale.