luni, 26 februarie 2024

Vechea inimă și noua ei ortodoxie

 

Trăsătura definitorie a noii ortodoxii stă în convingerea că ceea ce contează este ceea ce credem în inima noastră. Pentru că inima nu se poate înșela, iubirea nu cade niciodată și d-aia nu se poate vota. De aceea, referendumul pentru familie din 2018 nu avea cum să fie un eșec din simplul motiv că oricare ar fi fost rezultatul, el exprima realitatea aleasă de inima noastră. Prin urmare, caracterizarea rezultatului ca un „succes nedeplin” (https://basilica.ro/un-succes-nedeplin-ne-cheama-la-mai-multa-speranta-si-lucrare/) probabil că a trezit nedumerire în noua ortodoxie: de ce nedeplin? În definitiv, dacă orice păgîn care se declară creștin este nu doar acceptat în noua ortodoxie, ci și recomandat uneori de ierarhia ortodoxă drept „intelectual creștin al României” (https://episcopiahusilor.ro/invierea-lui-hristos-si-falsii-gardieni#_ftn7), de ce nu am accepta că este suficient să te declari femeie sau bărbat în inima ta, indiferent de ceea se-ntîmplă să fii în forma ta exterioară trupească? În definitiv, inima n-are sex, deci cu ce drept le refuzăm oamenilor să facă sex în inima lor?

Orice am face cu inima, oricît de mult am înălța-o (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2009/10/avem-catre-domnul.html) sau am lărgi-o în sensul umanismului mistic (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/06/umanismul-mistic.html), ea rămîne o inimă veche. Inima aspiră în mod natural spre viață, dar o inimă veche va refuza să se schimbe pentru a putea primi noua viață pentru că asta ar însemna să moară. De aceea, în loc să accepte să moară pentru a învia în și cu inima lui Hristos, preferă să aducă schimbarea în societate prin ideologii sau în conștiințe prin spiritualitatea păgînă. 

Revoluțiile moderne și totalitarismele pe care le-au favorizat sunt revoluții ale inimii – ale inimii vechi, care vrea un om nou cu o inimă veche. Ideologiile, de la neomarxism la neoconservatorism, de la BLM la MAGA nu sunt decît stimulatoare cardiace aplicate unei inimi obosite și compromisă prin toate înșelările cărora le-a cedat în mod inevitabil. În noua ortodoxie din noua BOR, aceste stimulatoare sunt oferite într-o gamă diversă care variază de la Neamul Absolut la Societatea Ortodoxă Civilă și de la Conștiința Cuantică la Spiritul Transpersonal.