duminică, 16 septembrie 2018

Adevăruri paralele





Nu cred că are sens să invoci norme deontologice în cazul unui portal deschis către dimensiunile întunecate ale universului. Tot ce avem de făcut este să proiectăm puțină lumină pentru ca astfel de găuri negre să devină vizibile, fie doar și pentru scurtă vreme.
Ideea că sfinții Serghie și Vah pomeniți în 7 octombrie, ziua referendumului pentru familie, „ar fi fost gay” (https://adevarul.ro/news/societate/ziua-referendumului-definirea-familiei-7-octombrie-data-praznuiesc-doi-sfinti-fost-gay-1_5b98c8f6df52022f755b6d71/index.html) are aceeași validitate istorică ca teoriile lui Dan Brown despre originea creștinismului. Sigur, nu ne putem aștepta ca un jurnalist român să dețină cunoștințe despre istoria creștinismului care le lipsesc chiar și creștinilor. Cum ar fi, de pildă, faptul că homosexualitatea a fost considerată un păcat în creștinism încă de la începuturile lui, un punct asupra căruia însă tot mai mulți creștini nu sînt siguri. Dar mi-e greu să cred că autoarea articolului nu știa că John Boswell, inventatorul teoriei despre riturile creștine de căsătorie între persoane de același sex, a fost homosexual și a murit de SIDA la vîrsta de 47 de ani. A fost și un catolic devotat, participînd zilnic la liturghie, ceea ce spune poate ceva și despre compromisurile catolicismului contemporan.
https://adevarul.ro/news/societate/ce-spune-amnesty-international-despre-referendumul-familia-traditionala-1_5b992b9cdf52022f755e7d9f/index.html), s-ar putea crede că este vorba despre încă o încercare de susţinere a acestei mișcări în România, deși eu sper că în acest caz avem de-a face cu o accidentală omisiune. 
În universurile paralele, Serghie și Vah sînt homosexuali, iar Boswell și partenerul lui sînt sfinți. În universul nostru, în schimb, Serghie și Vah sînt sfinți, uniți de Hristos pe care l-au iubit pînă la moartea martirică, în timp ce John Boswell și iubitul său au trăit și murit pentru ei înșiși.
        Dar găurile negre nu apar în universurile paralele, ci în universul nostru și în istoria noastră. Sînt locuri sau fenomene de înghițire a materiei și energiei. Absorb lumina fără să o reflecte. Reflectă în schimb nimicul la care, prin păcatele noastre, am întoarce lumea dacă ar fi cu putință. Vorba lui Valéry, citată cu satisfacție de un alt homosexual: „Dumnezeu a făcut lumea din nimic, iar nimicul continuă să o străpungă”. (https://www.touchstonemag.com/archives/article.php?id=11-04-029-f).
        „Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele.” Ioan 3:19