luni, 24 aprilie 2023

Îndreptarea prin împreunare (II)

 

Atunci Paleologu a grăit către ei: „Nu e bine faptul că avem în poziții importante ale Bisericii oameni care, vrând-nevrând, sunt agenți ai Moscovei. […]  Nu îmi imaginez că ÎPS Teodosie face lucrurile astea cu bunăștiință și vrând să susțină cauza lui Putin. Există public pentru așa ceva, pentru explicații de genul ăsta simpliste. Există un public care îl adoră pe Teodosie, care îl consideră un erou al credinței. Pe de altă parte, cred că asemenea atitudini fac un rău enorm Bisericii, pentru că Biserica pierde teren și pierde teren în mare măsură din vina acestor ierarhi deconectați de realitate și iresponsabili.” (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/theodor-paleologu-la-digifm-mi-as-dori-ca-teodosie-sa-clarifice-lucruri-sa-clarifice-prietenia-cu-sosoaca-atitudinea-fata-de-putin-2321037)

 

Eu aș vrea să știu ce teren pierde BOR din vina „acestor ierarhi deconectați de realitate și iresponsabili. Pierde pămîntul bun și roditor al occidentalofililor? Își pierde bulaii, își pierde viitorul? Care nu poate fi decît euroatlantic: „Viitorul este ecumenic. Viitorul României este alături de Europa, nu de Rusia.

Sunt perfect de acord cu ceea ce spun Teodor Baconschi și Adrian Papahagi despre celebrarea Paștelui ortodox conform calendarului pe stil nou, pe care-l urmărește BOR și când vine vorba despre Crăciun, odată cu cel catolic și protestant. De altfel, am spus-o eu însumi, acum cinci ani.

Suntem cu toții aceeași familie creștină, apuseană și orientală, cu propriile tradiții, dar împreună. Voi susține, cu puterile mele, renunțarea la calendarul Bisericii Ruse în ceea ce privește Învierea Domnului – pentru o spiritualitate comună, în care să ne regăsim integral valorile.” (https://www.qmagazine.ro/daca-sarbatorim-pastele-impreuna-cu-catolicii-mai-vine-lumina-de-la-ierusalim-doua-raspunsuri-diferite-din-bor/ )

 

Dacă BOR își pierde credibilitatea creștină din cauza unor lideri neîncrezători în superioritatea morală a Vestului, și-o redobîndește oare cu ajutorul unor lideri ecumeniști? Este suficient să declare falimentul ireversibil al ortodoxiei ruse pentru a-și repera onoarea? Dar ce onoare ar fi aceea? Este mai credibilă în sens creștin o Biserică locală deschisă spre o cultură și o gîndire religioasă străine, ale căror premise teologice și filozofice nu le împărtășește, decît o Biserică statornică în comuniunea cu celelalte Biserici locale crescute unele din altele? Este o societate seculară în măsură să aprecieze nivelul de responsabilitate creștină al Bisericii? Indivizii convinși că între căsătoria homosexuală și cea naturală nu este nici o diferență îi pot cere Bisericii să schimbe învățătura creștină despre căsătorie și despre iubire. Îi pot spune Bisericii că iubirea nu se votează. Dar dacă răspunsul Bisericii este că „iubirea nu se negociază”, asta nu înseamnă că Biserica ar fi deconectată de realitate. Înseamnă doar că realitatea este alta.

Este important să ne amintim care a fost realitatea la referendumul pentru familie. Pentru că toți adversarii domnului Papahagi din 2018 au devenit susținătorii domniei sale acum, în chestiunea îndreptării pascaliei.