luni, 10 aprilie 2023

Intelectualii și steroizii

 

Bodybuilding, team building, nation building, gender-identity building … totul pare că poate și trebuie remodelat. Motivația necesară reconstrucției este oferită de regulă de insatisfacția față de ceea ce pare prost ori slab construit. Zilele acestea, de pildă, aflăm că data sărbătoririi Sf. Paști în BOR prezintă numeroase dezavantaje, lăsînd flancul estic al vestului creștin descoperit; în plus, decalajul dintre noi și Vest „e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu.” (https://actualdecluj.ro/propunere-din-partea-mai-multor-intelectuali-din-romania-pentru-ca-biserica-ortodoxa-romana-sa-celebreze-pastele-odata-cu-catolicii-si-protestantii-initiativa-e-sustinuta-de-adrian-papahagi-teodor-ba/). Prin urmare, este în interesul Bisericii să vină în întîmpinarea nevoilor și confortului consumatorilor fideli, asigurînd facilități și servicii adecvate. Cu această ocazie, aflăm că actualizarea pachetului de servicii al Bisericii se poate face simplu, printr-o solicitare depusă on line la secretariatul Sinodului BOR. Lăsînd de o parte faptul că Apusul creștin a dispărut din istorie de cel puțin un secol, ideea că rînduiala liturgică a Bisericii poate fi schimbată prin petiție publică este chiar mai problematică decît propunerea de a schimba sărbătorirea datei Sf. Paști. Însă ea este simptomatică pentru o cultură a reconstrucției propusă din exteriorul realității respective. Tipul acesta de logică nu urmărește identificarea unei probleme reale în vederea găsirii unei soluții, ci găsește sau inventează o problemă în vederea transformării unei realități. Reclamă un neajuns real sau imaginar nu în vederea corectării lui, ci pentru a desființa realitatea în care el se manifestă. Denunță corupția clasei politice pentru a transforma cultura națională.      

Procesul de reconstrucție poate fi mult accelerat prin administrarea de steroizi. În plan intelectual, locul steroizilor anabolizanți din cultura mușchilor este jucat de lozinci și sofisme. Efectul este același: formarea rapidă a masei critice necesară schimbării. Și costurile sunt comparabile: indiferent că vorbim despre redefinirea unei culturi, a unei identități sexuale sau a aspectului fizic, steroizii cauzează depresie, paranoia, instabilitate psihică și emoțională, contracția creierului și pierderea memoriei (https://www.menshealth.com/uk/mental-strength/a37883595/steroids-and-ill-mental-health/). Simptome frecvente atît printre pasionații de bodybuilding, cît și printre cei înscriși în programul de tonifiere mintală globală „vrem o țară ca afară”.

Poate că propunerea de schimbare a datei Sf. Paști ar fi fost primită cu mai mult interes dacă ar fi fost prezentată ca o încercare de a salva Învierea Domnului de imperialismul rus. Vă dați seama ce ar fi în stare Putin să facă dacă ar pune mîna pe Sfînta Lumină de la Ierusalim? 

În definitiv, dacă este adevărat că „tabloul antropologic al spațiului public european din zilele noastre [este] aflat într-un sinuos proces de redefinire identitară”, atunci creștinătatea europeană ar trebui implicată în acest proces de redefinire. Observația este preluată din prezentarea unei cărți de convorbiri în care dl Teodor Baconschi revine la o temă cu atît mai delicată cu cît pare atît ușor de pierdut: regăsirea virtuții (https://www.librariasophia.ro/religie-stiinta-filosofie/dificila-regasire-a-virtutii-un-dialog-despre-europa-seculara-eroismul-ucrainean-si-sfarsitul-imperiului-rus-15613.html).

Fiind vorba despre o „nouă recalibrare” (sic!), cei interesați vor aprecia concentrațiile de steroizi oferite: „Recuperarea memoriei europene prin recursul la narațiunile sale fondatoare, apărarea libertății și a democrației în fața recentelor asalturi ale imperialismului rus, revigorarea societății românești sub impulsul eroismului colectiv ucrainean”.