miercuri, 12 aprilie 2023

Bula mîntuitoare

 

Bula nu este doar terapeutică, ci mai ales mîntuitoare. Bula este un mediu care permite transformarea personală în cadrul unei lumi transformate. Bula este reală, chiar dacă este construită pe irealitatea produsă de păcat. Secularul transformă lumea în bulă, creștinul transformă Biserica în bulă, refuzînd Biserica din afara bulei ca pe o realitate străină de creștinism.  

Alegerea bulei nu reprezintă neapărat un refuz al suferinței. Ea poate fi la fel de bine edificată prin cultivarea unei suferințe reale sau inventate. Atunci în ce sens este bula terapeutică? În sensul în care ne eliberează de responsabilitate.

Bula ne poate elibera de responsabilitate nu doar prin simpla detașare de obligațiile noastre morale, ci și prin oferirea unor false responsabilități generice (față de mediu, democrație, sărăcie etc.) Cei închiși în bula apatiei sunt uneori amenințați de frații lor din bula misionară. Indiferent de felul ei, bula cultivă însă conștiința de victimă, care duce la dizolvarea salvatoare în depresie sau dimpotrivă, în activismul secular ori în cel religios.

Bula creează dependență, realitatea niciodată. Adevărul trebuie căutat și asumat în permanență. Pe Hristos nu-l urmăm vrăjiți de calitățile și personalitatea Lui, iar dacă se-ntîmplă să cădem victimă farmecului său, poate că ar trebui să îl urmărim cu mai multă atenție. Poate că l-am confundat cu altcineva.

Doar Hristos ne poate scoate din bulă, iar asta ar trebui să ne spună ceva important despre puterea ei. Bula este o formă vicleană de constituire a împărăției morții, care-i ascunde natura ei distructivă. Bula este ordinea acelei morți pe care nu o merităm, pentru care nu noi suntem responsabili. Bula este împărăția noastră, este împărăția omului, utopia care ne încredințează că suntem victime inocente. Depindem de bulă pentru că doar în ea rămînem victime nevinovate și, de aceea, salvatoare, atît în bula seculară, care respinge păcatul originar, cît și în cea religioasă în care noi ne asumăm păcatul lumii, devenind mîntuitorii ei prin suferința noastră personală.