Comisia Europeană anunță îmbunătățirea siguranței rutiere în UE prin „reformarea sistemelor de examinare a conducătorilor auto și introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE” precum și prin reducerea vîrstei legale pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani. Adina Vălean, Comisarul european pentru Transporturi, propune ca „testele de conducere să se concentreze mai mult pe factorii de risc și pe percepția pericolelor” (https://www.euronews.ro/articole/comisia-europeana-propune-introducerea-unui-permis-de-conducere-digital-valabil-i), poate o recunoaștere indirectă a incapacității mintale a tinerilor de astăzi de a înțelege, asimila și respecta un set precis de reguli, care vor cădea exclusiv în sarcina inteligenței artificiale care va conduce efectiv mașina. În acest scop, „conducătorii auto vor fi, de asemenea, încurajați să își actualizeze aptitudinile şi cunoștințele de conducere pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice.” (https://www.euronews.ro/articole/comisia-europeana-propune-introducerea-unui-permis-de-conducere-digital-valabil-i)
În condițiile controlării digitale a mașinii, este de înțeles îngrijorarea autorităților transumanizate în legătură cu populația vîrstnică, care nu a fost expusă binefacerilor demenței digitale în care a fost transformată educația publică globală în ultimii douăzeci de ani:
„Medicii atrag atenția că vârsta înaintată ar putea avea efecte grave asupra capacității lor de a conduce. Radu Țincu - medic: Sunt foarte mulți pacienți care dezvoltă Alhzeimer, demență senilă, demență vasculară, prin faptul că vasele de sânge sunt afectate de colesterol și fluxul cerebral este deficitar. Au fost cazuri în care șoferii au suferit infarct miocardic sau stop cardiorespirator. Este o normalitate o evaluare medicală, ceva mai frecventă după vârsta de 65-70 de ani, având în vedere incidența acestor boli, care pot afecta capacitatea de atenție, gândire, memorie.” (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/schimbari-in-obtinerea-permisului-de-conducere-ue-vrea-reguli-speciale-pentru-soferii-varstnici-2280201)
Însă după cum au demonstrat numeroși neurologi, psihologi și educatori, capacitatea de atenție, gîndirea și memoria sunt cel mai grav afectate în rîndul indivizilor expuși din fragedă copilărie și în mod regulat mediului digital (https://arstechnica.com/cars/2016/05/death-by-gps/ vezi și la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/01/realitatea-ca-o-suprafata-alunecoasa-si.html). Iresponsabilitatea, sentimentul nesiguranței determinat de desprinderea de realitate, incapacitatea de concentrare și de luare a unei decizii în baza unei evaluări raționale a unei situații sunt semne clare de demență pe care le întîlnim mai degrabă la majoritatea adolescenților și tinerilor și mai rar la personale mature sau vîrstnice. Așa cum alte semne clare de demență precoce pot fi identificate în special în rîndul tinerilor:
„- demența în care este afectată partea frontala și temporală a creierului, în cazul căreia sunt afectate personalitatea și comportamentul. Pacienții ajung să facă foarte multe glume cu tentă sexuală și au momente de exhibiționism” (https://ziare.com/viata-sanatoasa/boli/ce-este-dementa-si-de-ce-apare-ce-spune-medicul-1113113). Totodată, celor afectați de demență le „este greu să rezolve calcule matematice; nu pot duce la capăt sarcinile scrise; le este greu să-și găsească repede cuvintele, de unde apar probleme de exprimare; le este greu să îți controleze comportamentul și schimbările de dispoziție” (https://ziare.com/viata-sanatoasa/boli/ce-este-dementa-si-de-ce-apare-ce-spune-medicul-1113113). Parcurgînd acest inventar clinic, orice profesor din sistemele de învățămînt naționale care au preluat modelul occidental actual ar recunoaște că elevii lui nu sunt idioți, așa cum credea. Sunt pur și simplu demenți.
Din acest motiv, vîrstnicii pot reprezenta un pericol pentru acest rai transumanist în care principalul factor de risc este reprezentat de lipsa de familiaritate cu și de încredere în inteligența artificială.