miercuri, 22 martie 2023

Conservatorismul oportunității

 

„Un conservatorism căruia îi lipsesc «punctele ontologice de referință» este tot atît de gol spiritual ca şi liberalismul căruia i se opune.”

George A. Panichas,Conservatorismul și viața spiritului” (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2010/05/conservatorismul-si-viata-spiritului.html)   

 

Am întîlnit expresia „conservatorismul oportunității” la Robert Lewis Dabney, într-un fragment pe care-l consider reprezentativ pentru mentalitatea conservatoare actuală din România (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/07/dreapta-progresista-si-ortodoxia-woke.html). Dacă nu mă-nșel, este posibil să găsim o manifestare recentă a principiilor de viață piață caracteristice acestei specii de conservatorism în manifestările organizate recent de Arhiepiscopia Iașilor în cadrul Lunii pentru viață 2023.

Astfel, în timp ce Arhiepiscopia Iașilor organizează Marșul pentru viață raportîndu-se și la două evenimente externe (a 50-a ediție a Marșului pentru viață din SUA și oroarea războiului din Ucraina: „Invitați oficiali ai evenimentului sunt Pr. Vicar Marian Timofte, reprezentantul Arhiepiscopiei Iașilor, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Andra Botez, precum și o mamă refugiată din Ucraina. Anul trecut, Marșul pentru viață a reunit la Iași peste 2.000 de participanți, după doi ani de restricții în care evenimentul s-a desfășurat în format online. Marșul pentru viață din SUA, ajuns la cea de a 50-a ediție, a avut, în 20 ianuarie 2023, la Washington, peste 100.000 de participanți.” https://provitaiasi.ro/premiera-18-marsuri-pentru-viata-arhiepiscopia-iasilor), mi se pare că asocierea vieții pruncilor nenăscuți cu viețile copiilor și mamelor din Ucraina riscă să politizeze susținerea acordată vieții mai mult decît era deja.

Bineînțeles că problema avortului este și una politică în condițiile în care statul pare să încurajeze mai mult avortul decît nașterea. Însă prin asocierea războiului din Ucraina și a avortului se creează falsa impresie că susținerea militară americană acordată Ucrainei ar fi una pentru viață. Nu este. Mai mult, în SUA avocatul principal al implicării militare americane împotriva Rusiei este exact tabăra progresistă, liberală, neomarxistă, care dorește să consolideze prin această intervenție victoria seculară obținută prin Euromaidanul din 2013-2014. Dimpotrivă, americanii pro-life sunt critici față de implicarea occidentală în Ucraina, față de politica guvernelor americane de secularizare a națiunilor lumii sub pretextul democratizării lor și, la drept vorbind, este foarte posibil ca cel puțin din perspectiva prețuirii familiei și a valorilor morale, pro-liferii americani să fie mai degrabă de partea Rusiei.

După ce au fost solidari cu neoliberalismul, cu neocapitalismul globalist, cu societatea deschisă, se pare că antimarxiștilor români le-a venit timpul să fie solidari și cu neomarxismul eliberator.