vineri, 3 martie 2023

Dewi Sant

 

Dewi Sant este numele velș al Sf. David, sfîntul patron al Țării Galilor, unde ziua de 1 martie este Ziua lui David, o veche sărbătoare tradițională prelungită pe durata a trei zile (https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_David%27s_Day).

Fiul unei mame sfinte (Sfînta Non sau Nonna), Sf. David a fost un călugăr, stareț și ulterior episcop din secolul VI (https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_David). Prazul a devenit unul dintre simbolurile naționale ale Țării Galilor după ce Sf. David i-a sfătuit pe soldații galezi să prindă un praz la căciulă pentru a se deosebi de adversarii lor saxoni. Episodul demonstrează încrederea Sf. David în puterea lucrurilor mici, pe care a transmis-o mai departe urmașilor săi în ultima lui cuvîntare: „Fiți bucuroși și păstrați-vă credința și crezul. Împliniți lucrurile mici pe care le-ați văzut la mine și despre care ați auzit. Voi merge pe calea pe care au pășit părinții noștri înaintea noastră.” (“Be joyful, and keep your faith and your creed. Do the little things that you have seen me do and heard about. I will walk the path that our fathers have trod before us.”).

Lucrurile mici nu sunt în acest caz lucrurile ușoare. Nimic nu era ușor în viața ascetică dusă de Sf. David și cerută monahilor de la mănăstirea Valea Trandafirului (Glyn Rhosyn) unde se stabilise. Lucrurile mici sunt acelea care pot crește, precum grăuntele de muștar cu care Hristos compară atît credința, cît și împărăția cerurilor. O credință diferită de cea mărturisită de actualul vicar al Catedralei Sf. David din Pembrokeshire (mănăstire întemeiată de Sf. David, dacă nu cumva ceva mai devreme, de Sf. Patrick). În cadrul programului de rugăciune de dimineață difuzat zilnic de postul BBC Radio 4, Very Rev. Dr. Sarah Rowland Jones interpretează credința vestită și încredințată de Sf. David în sensul unei vieți trăită „cu integritate și onestitate, căutînd să fim demni de încredere și să ne ajutăm unii pe alții să respectăm standarde, valori și principii înalte” (“Keep the faith – we should live with integrity and honesty, be trustworthy, and help one another uphold high standards, values and principles.” https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m001jmj8)

Sfîntului David i se atribuie meritul de a fi stins răspîndirea pelagianismului în două ocazii critice, la Sinodul de la Brevi (în jurul anului 550) și în cadrul celui de la Lucus Victoriae (569). Pelagianismul este o erezie creștină întemeiată pe convingerea că omul este înzestrat cu tot ce are nevoie pentru a trăi în sfințenie, în ciuda păcatului originar, care ne-a lăsat liberul arbitru, voința și discernămîntul nealterate. Din acest punct de vedere, el este opusul lucrurilor mici, fiind întemeiat pe „standarde, valori și principii înalte”.

Astăzi, în mănăstirea întemeiată de Sf. David, memoria lui este cultivată și transmisă de foștii săi adversari – nu înainte de a-l converti pe Sf. David și întregul creștinism la noua credință.