sâmbătă, 18 martie 2023

Cînd solidaritatea nu este decît complicitate la abuz: ce ne arată cazul de la Seminarul Teologic Ortodox de la Baia Mare

 

Psihologul care apare în reportajul Recorder despre abuzurile unui profesor de Morală și de Noul și Vechiul Testament din cadrul Seminarului Teologic Ortodox de la Baia Mare (https://www.youtube.com/watch?v=gkX2J5G_YJY vezi și la https://www.youtube.com/watch?v=DmEAezmmuv8), consideră că reacția colegelor victimei și a părinților acestora se explică printr-o „solidaritate manipulată” sau „păcălită”. Însă răspunsurile elevelor demonstrează că știau exact ce se-ntîmplă și sunt convins că și părinții lor știau la fel de bine. Victima, Cătălina, explică direct și fără nici un echivoc situația: „eu nu le puteam oferi ce le oferea el”. Profesorul le oferea elevelor note mari și motivarea absențelor, dacă nu cumva și prietenia sa, așa cum i-o oferise Cătălinei.

Cazul de la Baia Mare ne dezvăluie nu doar corupția morală a liderilor ortodocși și a credincioșilor, ci ne explică și mecanismul care o face posibilă: așa cum profesorul motiva absențele și oferea note mari, tot astfel clerul ortodox motivează absențele credincioșilor, adică absența lor din Hristos și le oferă note mari prin confortul emoțional pe care-l asigură în cadrul grupurilor de sprijin psihologic la care au fost reduse parohiile ortodoxe începînd cu întronizarea lui Daniel Ciobotea ca Patriarh al BOR. Devenit dependent de serotonina și dopamina oferite de ortodoxia terapeutică, poporul participă în mod conștient la acest abuz permanent la adresa învățăturii creștine, fiind hotărît să-și protejeze dealerii de fericire cu prețul nefericirii celor care încearcă să se sustragă rețelei de „prieteni”.  

Faptul că o organizație progresistă precum Recorder preferă să denunțe corupția morală a BOR mai degrabă decît cea din cadrul societății civile nu ar trebui să îi facă pe creștini să ignore ori să respingă existența abuzurilor din Biserică. Trebuie să fim atenți, desigur, la concluziile umaniste și cristofobe formulate de tabăra seculară în legătură cu aceste abuzuri, însă în general ar trebui să-i fim recunoscători pentru că ne ajută să vedem necurățiile „mormintelor văruite” (Matei 23, 27) pe care le cinstim nu doar pentru aparenta lor onorabilitate, ci mai ales pentru că la rîndul nostru am acceptat să fim astfel de morminte văruite. În acest sens, ar trebui corectată și una dintre observațiile autorilor reportajului Recorder: cazul de la Baia Mare este cu atît mai revoltător nu doar pentru că a fost posibil prin complicitatea unor „influente instituții din România: Biserica și Școala” (https://recorder.ro/toate-sunteti-ale-mele-arhidiaconul-si-elevele-de-la-seminar/), ci pentru că această complicitate a fost susținută de părinții acelor eleve. Familia tradițională, poporul credincios își susțin și apără clerul și educatorii corupți pentru a primi în continuare motivarea absenței din realitate și note mari în realitatea virtuală.