luni, 21 noiembrie 2022

Lumile credinței ortodoxe

 

Gestul dlui Răzvan Bucuroiu de a se pogorî din văzduh asupra credincioșilor de la Mănăstirea Lainici (https://www.libertatea.ro/stiri/ancheta-politie-director-editura-lumea-credintei-aterizeaza-elicopter-parcare-manastirea-lainici-4353100) este criticat nu doar de tabăra seculară, ci și de acei ortodocși fundamentaliști care le-au găsit circumstanțe atenuante lui Visarion Alexa și lui Calistrat Chifan. În cazul duhovnicilor Alexa și Chifan, femeia a fost de vină, exact ca în episodul căderii lui Adam și a Evei (de care ticălosul de Adam ar fi trebuit să aibă grijă). 

Din cîte se pare, deplasarea cu elicopterul constituie în zona fundamentalistă un păcat strigător la cer. În schimb, a abuza de cei mai slabi decît noi, lovindu-i sau folosindu-i pentru a-ți satisface pofta sexuală, este în ortodoxia „tradițională” o realitate canonică. Vorba actualului duhovnic al neamului, nea Gigi: „se mai întîmplă, că sunt bărbați” (https://www.romaniatv.net/gigi-becali-critici-la-adresa-parintelui-calistrat-femeile-alea-l-au-instigat-fiindca-l-au-stiut-iute-la-manie-daca-era-smerit-cu-capul-plecat-nu-se-intampla-asta_6988296.html)

Impresia mea este că dl Bucuroiu a pledat dintotdeauna nu doar pentru o ortodoxie deschisă intelectualilor, ci și pentru una închisă celor care nu au auzit de Pleșu, Patapievici sau cel puțin de Baconschi. Dar asta nu l-a împiedicat în tot acest timp să fie prețuit sau cel puțin respectat în mediul ortodox fundamentalist.

În lumea ortodoxă tradiționalistă este ok să mănînci rahat. Grav este de-abia atunci cînd nu mănînci și salam cu soia, împreună cu toată lumea ortodoxă pravoslavnică.