sâmbătă, 21 ianuarie 2023

Cum a fost posibil?

 

Cum a fost posibil ca o conștiință românească care i-a rezistat 45 de ani comunismului să fie spulberată într-o perioadă mult mai scurtă într-un context de aparentă libertate?

Aparenta libertate este una dintre explicații. Cealaltă explicație este direct legată de apărătorii acestei conștiințe, apărători recunoscuți, investiți și lăudați de ierarhia ortodoxă (https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/andrei-plesu-a-primit-crucea-saguniana-86909.html; https://doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/pilduitorul-andrei-plesu-restaurarea-parabolei; https://doxologia.ro/actualitate/eveniment/andrei-plesu-asa-vorbesc-eu-despre-parabole; oricum ar fi însă binefăcătorii noștri, dacă avem caracter îi vom susține în continuare https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/01/despre-ispite-si-caracter-in-ortodoxia.html).

Conștiința românească nu a fost distrusă în perioada post-comunistă în urma unei împotriviri eroice. A fost distrusă de elita de dreapta în complicitate cu ierarhia ortodoxă care ne-au asigurat în toată această perioadă că în timpul serviciului lor nu s-a întîmplat nimic deosebit.