joi, 11 mai 2023

Cît de bună este „lumea bună”?

 

Lumea bună îți iartă totul cu excepția unui singur lucru: să nu faci parte din ea. Îmi amintesc de un arhitect care nu și-a putut ascunde surprinderea cînd i-am spus că-l prefer pe Turner lui Constable, pe care mi-l recomandase. Îi era greu să admită că putea exista o cultură generală decentă și în afara mediului educat. Știind cît de sensibili sunt oamenii cultivați, l-am cruțat, așa că nu i-am mai vorbit despre Georges Rouault sau despre gravorul creștin Sadao Watanabe (https://imagejournal.org/article/profound-faith-profound-beauty-life-art-sadao-watanabe/). Dimpotrivă, tocmai pentru că făcea parte din lumea care contează, un profesor universitar de limba engleză mi-a declarat dezinvolt că nu auzise de Chesterton. Dar nici nu era nevoie, cîtă vreme era apropiat și confirmat de „intelectualii creștini ai României”, fapt care mi-a demonstrat că superioritatea lumii bune în raport cu restul lumii este dedusă din superioritatea mormîntului văruit în fața gropii comune.

 Poate că din cauza asta lumea din afara lumii bune nici măcar nu-și propune să i se adreseze altfel decît în mod batjocoritor. Doar așa îmi pot explica nepăsarea față de formă a autorilor unui material revelator apărut pe site-ul activenews.ro despre Vasile Bănescu și mediul social care îl susține și pe care purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române îl reprezintă în realitate (https://www.activenews.ro/opinii/Femeia-din-spatele-lui-Banescu-fiica-Cancelarului-lui-Ceausescu-Silviu-Curticeanu.-Cristina-Banescu-ex-Cristina-Popa-a-fost-demisa-de-la-Colegiul-Goethe-pentru-presupuse-fraude-si-e-specialista-in-Tao-si-Sex-cu-traduceri-despre-controlul-ejacularii-181927).

Oricît de plauzibile ar fi legăturile și asocierile făcute în cursul reportajului, ele sunt discreditat prin miștocăreala, insinuările și referințele din categoria „mulge oaia în păpușoi”, apreciate probabil în rîndul publicului-țintă al site-ului, dar care îi permit restului societății, adică tocmai celor ale căror opinii contează, să ignore fără mustrări de conștiință (atîta cît i-a mai rămas) realitatea situației descrisă odată cu implicațiile ei. De pildă, interesul soției dlui Bănescu pentru religiile orientale și sublinierea rolului vieții sexuale în acest context ar fi fost mai relevante dacă ar fi fost puse în relație cu preocupările lui Pleșu legate de această zonă spirituală și cu implicarea în Mișcarea Transcendentală a acestui „intelectual creștin al României”, cum l-a recomandat PS Ignatie al Hușilor în Pastorala de Paști din 2022. Dosarele „Curticeanu”, „Grădinița Mami și Tati” și „Liceul Goethe” ar fi cîntărit mai greu dacă ar fi fost expuse în mod sobru, fără ambalajul unor comentarii dezaprobatoare simpliste. Chiar dacă majoritatea comentatorilor de la activenews cred că pămîntul este plat și că 5G-ul este o tehnologie care permite controlarea și manipularea minții umane, asta nu înseamnă că sunt incapabili să simtă cînd ceva este stricat dacă autorii materialelor nu le spun în fiecare paragraf cît de împuțiți sunt șmecherii pe care îi denunță.

Importanța dezvăluirii încolăcirilor securist-comuniste din cazul Bănescu și corelarea lor cu eliberarea cathartică prin budism-hinduism-educație sexuală ar fi meritat continuată în direcția împletiturilor din cadrul elitei ortodoxe din care fac parte și oameni de încredere precum Nicu Gavriluță (https://www.librariabizantina.ro/nicu-gavriluta-vasile-banescu--homo-religiosus-si-simulacrele-realitatii) sau George Ardeleanu (https://www.esteto.ro/produse-195259-imaginatia-sperantei-monica-pillat-vasile-banescu-editura-eikon), cu semnalarea refacerii țesăturii culturii duhului preasfînt, prea-european în cadrul editurii Spandugino, unde PS Ignatie al Hușilor, Vasile Bănescu, Teodor Baconschi și Andrei Pleșu apar ca personalități-pivot (https://edituraspandugino.ro/evenimente?page=1&ipp=All&).

Din păcate, așa cum nu se mai poate vorbi cu lumea bună, nu se mai poate vorbi nici cu ceilalți. Lumea bună împărtășește iluzia fariseilor care pretindeau că văd (Ioan, capitolul 9), în timp ce restul lumii vede că nu vede, dar s-a împăcat cu situația, iar atunci cînd există posibilitatea să se vindece, face ascultare de ierarhie și tace ca nu cumva să deranjeze și să facă tulburare în Biserică.

Din acest motiv, dezvăluirile făcute prin reportajul de pe activenews.ro despre lumea bună care-l susține pe Bănescu și se lasă reprezentată de el ar fi fost ignorate chiar dacă ar fi fost realizate în modul profesionist pe care-l întîlnim la Cațavencii. Lumea bună este pregătită să ignore toată necurăția trădărilor, corupției, a încercărilor de falsificare sau deformare a adevărului cîtă vreme conturul lor este îngrijit marcat la suprafață cu var, potrivit regulilor moștenite odată cu „averea bunei educații” (https://ziarullumina.ro/educatie-si-cultura/averea-bunei-educatii-un-pasaport-spre-o-viata-mai-buna-147959.html vezi și la https://ziarullumina.ro/educatie-si-cultura/cultura/dupa-douazeci-de-ani-147884.html).