duminică, 4 septembrie 2022

Cîteva semne care-i dau de gol

 

„Sunt cîteva semne care-i dau de gol. Au o preferință pentru cuvintele care-ți inspiră încredere. De pildă, pentru expresii precum «avem totul sub control», «suntem în siguranță», «e totul bine». Dacă vor spune aceste lucruri și mai ales dacă o vor face în mod repetat, înseamnă că vor să te omoare.”

Aceste era sfatul pe care-l dă agentul secret Roy Miller (Tom Cruise) lui June Havens (Cameron Diaz) în filmul Knight and Day (https://www.imdb.com/title/tt1013743/). Bineînțeles, asigurările sunt oferite exact de indivizii care încearcă să ascundă amenințarea reală, fie inventînd false amenințări, fie refuzînd să admită că există o amenințare reală, în felul în care liderii ortodocși refuză să admită că există o criză a ortodoxiei. Prin aceste două metode, liderii corupți din ordinea politică sau din cea spirituală reușesc să împiedice lumea să descopere amenințarea reală constituită de ei înșiși.

În film, agenții corupți încearcă să împiedice aflarea adevărului prin orice mijloc, inclusiv prin crimă. Dar pentru că în creștinism adevărul este viața în Hristos, este de înțeles de ce liderii corupți din BOR nu doresc moartea nimănui. Ei urmăresc altceva: ca nimeni să nu învie.