duminică, 25 septembrie 2022

Martorii lui Bor

 

Precum în orice politeism respectabil, unde există zei principali publici și zei secundari privați, și în ortodoxia românească există, pe lîngă zeitățile principale publice precum Sfînta Treime, Maica Domnului și Arsenie Boca, numeroase alte zeități secundare private. Una dintre acestea este zeul Bor.

Bor este principala divinitate secundară privată a clerului ortodox și a majorității credincioșilor ortodocși, asigurînd legătura nu doar între credincioși și divin sau între zeitățile principale și cele secundare, ci și între zeitățile creștine și cele necreștine, ceea ce explică de ce o conștiință sincretistă precum dl Andrei Pleșu este, pentru Martorii lui Bor, un „intelectual creștin al României” (https://episcopiahusilor.ro/invierea-lui-hristos-si-falsii-gardieni#_ftn7). Nu înțeleg însă de ce dl Baconschi este redus la categoria de „intelectual al țării noastre” (https://episcopiahusilor.ro/ps-ignatie-suferim-de-o-boala-despre-care-se-vorbeste-foarte-putin-narcisismul-hristos-ne-invata-sa). Adică de ce să nu fie și dl Baconschi „intelectual creștin al României”? Oare a greșit dl Baconschi cu ceva înaintea lui Bor? Nebănuite sunt căile lui Bor!

Astăzi am aflat din predica ținută de preotul paroh că mîntuirea depinde de cît de mulți aduci la biserică. Inițiații știu că pentru orice membru al Martorilor lui Bor, biserica este Bor. Este o diferență dureroasă, aș spune, față de felul în care mîntuirea se realiza în trecut în creștinismul apostolic. Creștinii ortodocși de astăzi vor fi cu siguranță surprinși să afle că, în creștinismul tradițional, mîntuirea se dobîndea prin urmarea lui Hristos. În primele veacuri ale creștinismului, păgînii și iudeii nu se converteau la creștinism pentru că erau aduși la biserică de Martorii lui Bor; se converteau pentru că vedeau că printre ei apăruse un neam nou de oameni, care trăiau nu de parcă erau nemuritori, ci de parcă înviaseră. În termeni mai direcți, păgînii s-au convertit și au vrut să fie parte a Trupului Bisericii nu pentru că erau aduși acolo de niște ciudați, ci pentru că văzuseră ceva cu totul uimitor și neașteptat. Interesîndu-se, au văzut și au crezut că acea schimbare este posibilă pentru oricine crede în Domnul și îl mănîncă. Mai precis, păgînii și iudeii s-au convertit din simplul motiv că au vrut să mănînce și ei ce mîncau creștinii.

Dar astăzi, creștinii ortodocși din România îl mănîncă mai mult pe Bor. Ei cred în Hristos doar pentru că știu că acesta este una dintre rudele lui Bor.