sâmbătă, 13 octombrie 2018

Dreptul la unitate


„Pe cel care ne unește!” răspunde mulțimea.
Pilat este surprins. Se gîndește că lumea nu a înțeles întrebarea, deși era o întrebare simplă, care fusese deja explicată timp de cîteva săptămîni. O repetă:
„Pe cine vreți?”
„Vrem ceea ce ne unește, nu ceea ce ne desparte!”, răspunde iarăși mulțimea.
Lui Pilat răspunsul i se pare că este lipsit de sens, fără vreo legătură cu întrebarea. „Ceva nu e în regulă aici”, își spune în gînd. Ezită. Vrea totuși să înțeleagă ce se petrece; este roman, lucrurile trebuie să aibă o logică, un sens. Roma nu poate administra non-sensul.
„Dar ce rău a făcut?” întreabă exasperat Pilat pentru a treia oară.
„Ne desparte, nu ne unește!” strigă mulțimea. „Răstignește-l! Noi îl vrem pe Baraba!”
Pilat e roman. Știe că civilizația nu poate rezista fără democrație, fără lucrurile care ne unesc.
Baraba, tîlharul, este liber.

*

De treizeci de ani poporul român este educat de creștinii conservatori, de dreapta, conform principiului că important este orice ne unește, niciodată ceea ce ne desparte. Cu toate acestea, cei 20% care au votat pentru ceea ce ne desparte rămîn deosebit de importanți pentru elita de dreapta: o desparte de cei 80% pe care nu se poate conta, și o unește cu un eventual mandat de europarlamentar.
Vor fi cu miile, poate chiar cu milioanele: https://stiripentruviata.ro/cluj-17-noiembrie-2018-conventia-nationala-viitorul-romaniei-crestine-in-europa-papahagi-vom-fi-cu-miile/. Într-adevăr, n-ar fi păcat să lași aproape patru milioane de voturi nefolosite?
Oamenii ăștia ar fi putut să devină niște mentori, dar au preferat să fie niște „influensări”. Mai mizerabili decît colegii lor de stînga. Pentru că, în timp ce și unii, și ceilalți, se folosesc de temerile și speranțele oamenilor, „influensării” de dreapta se folosesc în plus și de credința creștin-ortodoxă. Pe care o deformează în raport cu etica protestantă și spiritul capitalismului
Pe lîngă acești ortodocși conservatori, sprijiniți nemijlocit de BOR, care vor vorbi la Convenția Națională „Viitorul României Creștine în Europa” organizată luna viitoare la Cluj, se numără și un pastor penticostal, Vladimir Pustan. Potrivit site-ului Astradrom, Pustan, suspendat de conducerea cultului penticostal, și-a întemeiat propria comunitate, numită „Biserica Creștin Liberală”. (https://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2014/03/pentru-si-pastra-averile-pastorul.html)
Ceea ce are sens, pentru că BOR tinde să devină sub cîrmuirea Patriarhului Daniel cît se poate de liberală. BOR-ul danielesc știe foarte bine ce unește și ce desparte. De pildă, deșertul unește. Moartea unește, globalizarea unește, marele capital unește, piața liberă unește. În schimb, Persoana desparte. Viața desparte, Adevărul desparte, Calea desparte. Cina cea de taină desparte, pentru că este de taină, nu publică, precum zonele de fast-food din marile spații comerciale. Micile gospodării despart, pentru că întrerup expansiunea deșertului. Main Street desparte, din simplul motiv că intersectează Wall Street.
Elita creștină de dreapta s-a mutat în aceeași clădire cu elita atee de stînga. Pe același palier. Au același patron, pe unul, Baraba; și unii, și alții lucrează pentru o putere superioară, care unește, nu desparte. Se întîlnesc și schimbă glume în timp ce așteaptă să depună banii la banca aflată la un etaj superior. Banii proveniți din avorturi și schimbare de sex sînt depuși în același cont în care sînt depuși și banii pentru familia creștină.
Hai, că le-a ieșit și de data asta.