miercuri, 17 octombrie 2018

Stres mare, monșer!


Am văzut recent pe mai multe site-uri creștin-ortodoxe (inclusiv ASCOR București) reclama la Linistress, un medicament anti-stres (https://polisanopharmaceuticals.ro/produs/linistress-duo/?utm_source=display&utm_medium=VeAds_ve_video&utm_campaign=veglobal)
„Linistress pentru o viață de succes!” sună sloganul spotului publicitar. Presupunînd că există și stres pe lîngă angoase, neliniști, griji și tulburări, este surprinzător să afli nu doar că există o pilulă și pentru asta, ci că este recomandată, fie și involuntar, de site-uri ortodoxe. Iată deja un motiv pentru a fi stresat, dacă nu aveai deja cîteva, la fel de multe ca piunezele din reclamă împrăștiate pe pat de „celălalt tu”. Stresul este stresant pentru că te împiedică să ajungi un om de succes. Toți oamenii doresc succes, iar creștinii sînt și ei oameni.
Se poate ca medicamentul anti-stres să fie valid chiar dacă este produs de o companie farmaceutică întemeiată de o persoană care s-a sinucis (https://adevarul.ro/locale/sibiu/milionarul-ilie-vonica-scrisorea-adio-m-am-saturat-fiu-urmarit-vanat-1_538de4e40d133766a8438e23/index.html , https://www.capital.ro/cine-mosteneste-imperiul-lui-ilie-vonica.html ); mă întreb însă dacă nu cumva împodobirea unui mesaj teologic tranșant și lipsit de echivoc cu spoturi publicitare necreștine nu contribuie fie și într-o mică privință la confuzia creștină generală.
Cînd pe site-ul www.ortodoxiatinerilor.ro cineva a ridicat unele obiecții în legătură cu moralitatea clinicilor Polisano, administratorul a răspuns că articolul (binevoitor față de clinica Polisano) sublinia de fapt „valorile neamului nostru pe care ni le-am pus în frunte pe acest site: credința în Dumnezeu, familia și iubirea de țară și neam.” (https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-societate/cariera/21409-neurochirurg-claudiu-matei)
Începi să devii tot mai nesigur. Chiar așa, pînă la urmă ce stradă căutai, domnule: Pacienții ori Sapienții?
Poate că este timpul să iei un Linistress.