duminică, 28 octombrie 2018

Pseudo-elita intelectuală


Spre deosebire de elitele profesionale, care se disting prin competență și onestitate, elitele intelectuale trebuie să se distingă în plus prin capacitatea de recunoaștere a adevărului și prin curajul de a-l afirma. Afirmarea adevărului este întotdeauna un act de curaj. Totalitarismele nu apar pentru a înăbuși adevărul, ci tocmai pentru că adevărul a încetat să mai fie asumat de cei responsabili cu adevărul.
Nichita Stănescu se întreba care era responsabilitatea lui după ce un prieten, geolog, i-a spus că era responsabil cu Apusenii de Sud (https://www.filmedocumentare.com/nichita-si-securitatea/). Răspunsul pe care și l-a dat era că fiecare suntem responsabili pentru fiecare: orice realizare culturală trebuia, pentru Nichita, să aibă o temelie etică, morală.
Fidelă adevărului, o elită intelectuală veritabilă ar trebui să recunoască apariția rinocerilor. Dar pseudo-elita românească a decis că aceasta ar fi o discriminare, contrară învățăturii creștine. A reușit să ne facă să credem că opoziția nu este între rinoceri și oameni, ci între rinocerii buni și rinocerii răi. Rinocerii răi sînt cei care se folosesc de oameni în scopuri egoiste, pentru binele propriu. Unii dintre ei au mustață. În schimb, rinocerii buni sînt cei care se folosesc de oameni în scopuri altruiste, pentru binele tuturor rinocerilor.