duminică, 14 noiembrie 2021

Un succes neașteptat al campaniei de vaccinare

 

Eșecul campaniei de vaccinare nu este demonstrat de neîmplinirea ei, de faptul că nu și-a atins obiectivele. Eșecul campaniei de vaccinare este demonstrat de reușita ei. Reușita campaniei de vaccinare din țări precum Danemarca sau Olanda, unde populația este vaccinată în jur de 80%, ne arată în mod dramatic că ceea ce se spera prin vaccinarea totală a populației nu reprezintă singura soluție. Poate că nici nu există vreuna, dincolo de măsurile de igienă și testare și acces la tratamente cu medicamente simple precum arbidol, a căror eficacitate a fost confirmată. Însă acesta nu este un lucru pe care autoritățile ar vrea sau l-ar putea spune. Sarcina autorităților rămîne viitorul nostru luminos. Din fericire, cei pe care autoritățile contau, misionarii devotați ai vaccinării din familiile noastre sau din cercul nostru de prieteni sau de cunoscuți, încep să nu mai fie chiar atît de siguri de acest viitor luminos, sau de capacitatea actualilor reprezentanți ai statului de a-l asigura. Pe măsură ce  acest viitor luminos se îndepărtează mai degrabă decît să se apropie cu fiecare nouă vaccinare, sunt tot mai puțini și tot mai neconvinși cei care continuă să vadă în vaccin singura soluție. Din acest punct de vedere, campania de vaccinare constituie un succes.

După cum arată Dan Diaconu, obiectivul inițial „ne izolăm și scăpăm” a fost înlocuit, odată cu apariția vaccinurilor anticovid, de obiectivul „ne vaccinăm și suntem liberi”, care cedează acum din nou locul obiectivului inițial ne izolăm și scăpăm(https://trenduri.blogspot.com/2021/11/esecul-paradigmelor-pandemice.html?m=1), presupunînd totuși că nu avem de-a face mai degrabă cu o combinație contradictorie între primele două obiective: „ne vaccinăm și ne izolăm și scăpăm”.

Presiunea absurdă cu care s-a dus campania de vaccinare nu a reușit decît să-i convingă pe cei încă neconvinși de necesitatea vaccinării că este recomandabil să o mai amîne puțin. Iar acum, confruntați cu explozia de infectări din țările cu rată mare de vaccinare, pînă și încrederea vaccinaților în autorități și, implicit, în experți, a început să se ducă pe apa sîmbetei. De aceea, este foarte probabil ca certificatul verde să nu fie orientat doar împotriva nevaccinaților, ci să anticipeze totodată refuzul viitor al celor vaccinați de a continua să se vaccineze regulat. Pînă la urmă, nu este exclus ca cele mai violente reacții de respingere a certificatului verde să vină tocmai de la vaccinați, adică de la cei care, după două sau trei doze făcute deja, vor afla că, de fapt, nu sunt complet vaccinați.

Cum s-ar zice, încă o măsură de impunere a vaccinării și s-au dus.