luni, 15 noiembrie 2021

O nouă performanță a naționalei de fotbal

Lumea care nu se pricepe la fotbal știe că Ronaldo și Messi sunt cei mai mari jucători de fotbal din ultimii 20 de ani. Lumea care se pricepe la fotbal știe că cel mai mare jucător de fotbal din ultimii 20 de ani este Iniesta. Ronaldo și Messi sunt niște băieți care trag la poartă și care înscriu mai des decît alți băieți care trag la poartă. În schimb, Iniesta este omul care gîndește, construiește sau adaptează din mers un atac, uneori în timp ce deconstruiește atacul echipei adverse. Este omul care asigură calmul și inspirația echipei, ajutînd-o să-și descopere resurse de vitalitate și motivații înflăcărătoare atunci cînd totul pare pierdut. Este dirijorul genial al unei orchestre simfonice.

Fotbalul nu înseamnă doar tehnică și inspirație ci, în egală măsură, viziune. Tehnică au mulți, inspirație doar cîțiva, viziune aproape nimeni. Iniesta a avut toate aceste calități, care s-au putut împlini nu doar în virtutea unor înzestrări personale, atît fizice, cît și intelectuale, ieșite din comun, ci și foarte probabil datorită unui caracter moral deosebit, sugerat de altfel de prezența lui discretă. Modestia îi este dovedită inclusiv de faptul că o parte dintre cei care (nu) se pricep la fotbal au doar o idee vagă despre el.

Desigur, faptul că-l apreciez pe Iniesta nu înseamnă că mă pricep la fotbal. Mai ales că, din cîte am văzut recent, oricine îi contrazice sau îi critică pe cei care se pricep la fotbal dovedesc că nu se pricep la fotbal. Sau la antrenorat, așa cum i-a reproșat Rădoi lui Marica (https://www.agerpres.ro/sport-intern/2021/11/12/fotbal-marica-radoi-a-gresit-grav-cu-anuntul-ca-va-pleca-de-la-nationala-demisia-de-onoare-e-un-gest-de-asumare--813602, vezi și https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/marica-razboi-mirel-radoi-646971.html). Cu toate acestea, din locul în care văd eu lucrurile, clasarea României pe locul 3 în grupa J este foarte onorabil, avînd în vedere că România este probabil singura echipă care a jucat în doar patru-cinci oameni (Niță, Adrián Rus, Chiricheș, Hagi, Stanciu), restul lotului fiind alcătuit din variații insesizabile de Alibec. 

Se poate spune că Islanda sau Armenia nu au avut nici măcar atît. Posibil, dar, în orice caz, lipsa lor de tehnică și de experiență a fost compensată prin disciplină și dedicare. Iar asta face o dată în plus din rezultatul României o performanță.