luni, 29 noiembrie 2021

Temelia de nisip a Bisericii Ortodoxe Române (Matei 7, 26-27)

 

Arhiepiscopul Viganò a făcut un nou apel la formarea unei alianțe internaționale antiglobaliste (https://www.youtube.com/watch?v=bDwHpMbdho0&t=3s). În ce mă privește, nu cred că o alianță antiglobalistă internațională este soluția la ce se întîmplă în prezent. Problema cu care ne confruntăm acum nu este că o forță globală a preluat conducerea lumii în vederea impunerii unui tip de gîndire și de comportament non-umane în rîndul populației lumii. Problema este că omul de astăzi nu mai știe în ce constă gîndirea și comportamentul uman. Iar problema omului de astăzi este determinată de problema creștinului de astăzi, care nu mai știe în ce constă gîndirea și comportamentul creștin.  

Cu toate acestea, intervențiile prelatului catolic rămîn salutare în special pentru modul deschis în care denunță complicitatea liderilor creștini la efortul proiectului biopolitic de dezumanizare a omului în numele unei noi religii, religia umanității. După cum am arătat în mai multe rînduri pe acest blog, ierarhia ortodoxă a participat direct la acest proiect prin susținerea digitalizării educației, a globalizării spirituale neoliberale, neognostice și neo-umaniste și, în ultimul an, prin tăcerea față de propunerea vaccinării obligatorii anticovid. Ca și cum lucrurile nu erau și așa destul de grave, în loc să condamne această atitudine a ierarhiei ortodoxe de lepădare a misiunii ei apostolice, liderii ortodocși de opinie au justificat-o, preferînd să ignore deformarea învățăturii de credință ortodoxă în efortul de a limita daunele de imagine ale BOR, refuzîndu-i astfel ierarhiei posibilitatea trezirii.

Nici o biserică întemeiată pe piatra mărturiei lui Petru (Matei 16, 16-19) și care a păstrat continuitatea apostolică nu poate fi biruită de „porțile iadului” cîtă vreme rămîne întemeiată în „Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” (Matei 16, 16). Pentru mai multă siguranță, ierarhia ortodoxă a reîntemeiat Biserica Ortodoxă Română pe nisipul tuturor mărturiilor și ideologiilor umaniste sau post-umaniste.