joi, 11 noiembrie 2021

Kamikaze

 



Întrebuințarea temei războiului în lupta anticovid (întreținută prin formule ca „eroii din linia întîi”, „lupta cu boala” etc), ar trebui să ne facă mai atenți asupra strategiei întrebuințate. Deși are un trecut eroic, istoria românilor nu a valorificat din cîte știu eu acțiunile sincigașe. Dar atunci cînd singura ta armă împotriva adversarului riscă să-ți afecteze proprii soldați, ar trebui cel puțin să le spui soldaților că rolul lor este mai degrabă cel al unui kamikaze.

Oricine este forțat să lupte cu o armă care poate fi autodistructivă, în timp ce i se refuză nu doar posibilitatea de a lupta cu alte arme existente, ci și dreptul de refuza purtarea armei din motive de conștiință (subiectul filmului Hacksaw Ridge , invocat de John Anderson într-un dialog deosebit de interesat cu Jordan Peterson  exact în contextul măsurilor anticovid luate de guvernul australian https://www.youtube.com/watch?v=NoRFaiqiQGo) este transformat într-un kamikaze. Unii dintre ei, entuziaștii care s-au vaccinat nu atît pentru a se proteja de boală, ci mai degrabă dintr-o datorie de onoare față de știință și față de lumea educată, și-au asumat acest risc, la fel ca voluntarii japonezi de la sfîrșitul războiului: „«Mulți dintre piloții kamikaze considerau că moartea lor va plăti datoria pe care o aveau și va demonstra dragostea și atașamentul lor față de familii, prieteni și împărat.» Astfel, entuziaștii erau piloți cu un antrenament minim, pregătiți să ia parte la misiunile sinucigașe iar când decolările lor erau amânate sau abandonate, piloții deveneau profund deprimați. Mulți dintre cei selectați pentru misiuni de coliziune au fost descriși ca fiind extraordinar de fericiți în perioada de dinaintea decolării finale” (https://ro.wikipedia.org/wiki/Kamikaze)

Toți ceilalți, mai puțin entuziaști, urmează să descopere rolul care le-a fost atribuit de geniul militar al superiorilor. Întrebarea este ce va întîmpla cînd armata va descoperi că a fost trimisă de propriul guvern să se proiecteze în inamic, deși exista posibilitatea unui război de tranșee?