vineri, 19 noiembrie 2021

Oroare humanum est

 

Consecvente principiului că majoritatea conspiraționiștilor este cel puțin la fel de inteligentă ca ele, dacă nu chiar mai rău, autoritățile au propus o explicație atît de neverosimilă încît i-ar umple de invidie colegială și pe cei mai subtili conspiraționiști. Astfel, ca răspuns la regretabilul deces de covid al unui angajat, DSP Suceava a demarat o anchetă cu privire la posibilele înregistrări fictive în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor care ar fi făcute de proprii angajați (https://www.stirisuceava.net/2021/11/ancheta-privind-vaccinari-fictive-la.html).

Poate că ar fi fost mai simplu dacă DSP ar fi declarat că este vorba despre o eroare de sistem și că vor lua măsuri ca pe viitor să nu se mai producă alte înregistrări accidentale. Și cu siguranță ar fi fost mai indicat să sugereze un astfel de lucru, mai ales dacă este vorba într-adevăr despre o înregistrare fictivă intenționată, așa cum se presupune. Pentru că dacă este vorba despre o falsă înregistrare în cadrul unei Direcții de Sănătate Publică, ai cărei angajați ar trebui să fie cel mai bine informați cu privire la beneficiile vaccinării anticovid, de ce ar prefera unii angajați să riște o condamnare penală pentru o falsă înregistrare și nu s-ar vaccina mai degrabă, punîndu-se astfel în siguranță și față de boală, și față de lege?

Cu alte cuvinte, credibilitatea campaniei de vaccinare anticovid este cel puțin la fel de afectată de faptul că angajații uneia dintre agențiile implicate în campanie preferă să nu se vaccineze, decît de faptul că un angajat vaccinat a decedat de covid. Așa că mă întreb, indiferent de explicația reală a acestui caz, nu era mai bine s-o bage pe aia cu eroarea de sistem?

Sau poate că, cine știe, vor s-o păstreze pentru eventualitatea (pe care evident n-o doresc nimănui și mă rog ca Domnul să ne cruțe pe toți de un asemenea deznodămînt) în care alte persoane complet imunizate vor ajunge, Doamne ferește, să se îmbolnăvească grav de covid.