joi, 25 noiembrie 2021

Cît de rău ar putea fi? O parabolă apocaliptică

 

După toate aparențele, mi se pare că ne regăsim în povestioara cu evreul sărac sfătuit de rabin să aducă în casă (și să scoată apoi) pe rînd găinile, oile și vaca. La urmă, săracul i-a mulțumit rabinului că-l salvase, iar acum modesta lui casă i se părea mai liniștită și mai încăpătoare decît fusese vreodată.

Tot astfel, odată cu vaccinarea sfătuitori la fel de înțelepți ca rabinul din anecdotă ne promit că vom scăpa de toată bătaia de cap produsă de găini, oi și vacă, adică de mască, distanțare și restricții de tot felul. Vom fi în sfîrșit salvați, va fi ca înainte – sau chiar mai bine.

De fapt, chiar dacă va fi ca înainte, nu va putea fi exact ca înainte: de bine, de rău, vom rămîne cu vaccinul în noi, iar acesta ar putea produce o bătaie de cap atît de serioasă încît doar rabinul înviat ne-ar mai putea ajuta. Dar aceasta se va mai petrece în casa noastră, ci doar în casa Lui. În care putem intra tocmai pentru că nu a fost destul de înțelept încît să-l asculte pe Petru și să se ascundă de autorități, ori chiar să asculte de ele sau cel puțin să se dea jos de pe Cruce.

Duminica aceasta, elvețienii sunt hotărîți să scoată din casă găinile, oile și vaca: într-adevăr, pe 28 noiembrie în Elveția va avea loc un referendum cu privire la obligativitatea vaccinării, iar 61% dintre alegători s-a declarat deja în favoarea vaccinării obligatorii (https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-17/swiss-voters-set-to-support-covid-passes-for-bars-restaurants). „Dacă legea va fi respinsă, amendamentele adoptate de parlament în primăvară vor fi revocate începând cu 19 martie 2022, la un an după ce au fost adoptate, conform constituției federale. Deci nu ar mai exista o bază legală pentru eliberarea și inspectarea certificatelor Covid.” (https://www.swissinfo.ch/eng/fate-of-covid-certificate-to-be-decided-at-the-ballot-box/47024402)

Cu doar două luni în urmă, mai precis pe 26 septembrie 2021, în Elveția a avut loc un referendum cu privire la „modificarea Codului civil pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, precum și drepturile de adopție pentru cuplurile de același sex și accesul la tehnologie de reproducere asistată pentru cuplurile de lesbiene. Modificarea a fost numită în discursul public elvețian «căsătorie pentru toți» (Ehe für alle, Mariage pour tous, Matrimonio per tutti, Lètg per tuts). 64,1% dintre alegători și toate cantoanele au susținut amendamentul, care urmează să intre în vigoare la 1 iulie 2022” (https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Swiss_same-sex_marriage_referendum).

Mă-ndoiesc că cei care au boicotat referendumul pentru familie din 2018 din România ar fi capabili chiar și în aceste condiții de maximă vizibilitate a sensului lucrurilor să perceapă consecințele gestului lor. De fapt, este posibil ca pînă și printre cei care au votat pentru familie să fie puțini cei care înțeleg ce se-ntîmplă. Coaliția pentru Familie a anticipat corect direcția în care se îndrepta lumea. Cine ar fi crezut cu doar trei ani în urmă că în spatele boicotării referendumului sub sloganul „iubirea nu se votează!” se ascundea iubirea universală obligatorie?

Pandemia a fost folosită pentru a ne aduce pe toți, vrînd-nevrînd, mai aproape. De la căsătoria pentru toți, am ajuns în contextul pandemic la vaccinarea pentru toți cu scopul generos al realizării fericirii obligatorii pentru toți.

În calendarul romano-catolic, duminica aceasta este prima duminică din Advent, perioada care precedă Nașterea Domnului. Evanghelia citită la liturghia din această duminică vorbește despre a Doua Venire a lui Hristos, la sfîrșitul lumii:

 

„Și vor fi semne în soare, în lună și în stele, iar pe pămînt spaimă întru neamuri și nedumerire din pricina vuietului mării și al valurilor. Iar oamenii vor muri de frică și de așteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina. Și atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori cu putere și cu slavă multă. Iar cînd vor începe să fie acestea, prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie.[…] Luați seama la voi înșivă, să nu se îngreuieze inimile voastre de mîncare și de băutură și de grijile vieții, și ziua aceea să vine peste voi fără de veste, ca o cursă; căci va veni peste toți cei ce locuiesc pe fața întregului pământ. Privegheați dar în toată vremea rugîndu-vă, ca să vă întăriți să scăpați de toate acestea care au să vină și să stați înaintea Fiului Omului.” (Luca 21, 25-28, 34-36).

 

 Teologic vorbind, referendumul din această duminică din Elveția este un referendum pentru împărăția lui Dumnezeu pe pămînt.

Nu ar putea fi mai rău.