marți, 30 noiembrie 2021

Patriarhia Română și vaccinarea ca lepădare de Dumnezeu

 

În timp ce vaccinarea Patriarhului a stricat imaginea ierarhiei, ea a consolidat poziția celor care se folosesc de ortodoxia românească în diverse scopuri cît se poate de neortodoxe: pentru a-și justifica propria lor imagine de apărători ai credinței sau pentru a-și spori influența asupra ortodoxiei în vederea orientării ei în direcții care îi sunt acesteia străine. Încercările de „amortizare” a declarației PF Daniel sau chiar de transformare a recunoașterii vaccinării într-o contestare a ei pot fi văzute și din această perspectivă. Mi se pare curios că dintre unghiurile posibile de înțelegere a gestului Patriarhului a lipsit tocmai perspectiva normalității, adică admiterea posibilității ca vaccinarea să nu reprezinte o lepădare de credință (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/11/muzica-si-revelatie.html). Acest fapt sugerează că mai degrabă decît panica unor manageri de imagine, ne confruntăm cu interese periculoase care au dus la transformarea unei situații problematice (în care Patriarhia se afla deja prin refuzul ei de a preciza lucrurile din perspectivă creștină), într-una critică. Lipsa de tact a pretinșilor apărători ai Patriarhului este atît de grosolană, încît nu este exclusă posibilitatea ca dincolo de aparența pozitivă a intenției lor să se ascundă interesul de a-l compromite iremediabil.

Am comentat deja asupra acestui aspect într-o postare anterioară (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/11/biserica-nationala-sau-biserica-de-stat.html). Revin aici asupra subiectului după ce am văzut că unele afirmații recente ale lui Gigi Becali sunt folosite pentru a pune în dubiu vaccinarea Patriarhului Daniel (https://www.activenews.ro/cultura-biserica-ortodoxa/Gigi-Becali-este-convins-ca-Patriarhul-Daniel-nu-s-a-vaccinat-%E2%80%9EPreafericitul-stie-mai-bine-decat-mine-ca-vaccinarea-inseamna-lepadare-171068).  

Afirmațiile lui Gigi Becali nu pot fi suspectate de rea-credință. Tocmai de aceea, în ciuda intențiilor sale, afirmațiile creștinului ortodox Becali pot fi folosite cu succes nu doar împotriva lui, ci și împotriva misiunii Bisericii însăși.

Dl. Becali admite că este prea mic pentru a vorbi despre Patriarh. Dacă dl Becali se consideră prea mic pentru a vorbi despre Patriarh, atunci de ce nu se consideră la fel de mic pentru a vorbi în locul Patriarhului? Pentru că exact asta face Gigi Becali cînd definește vaccinarea ca pe o lepădare de Dumnezeu. Dar important nu este cît de mic se consideră dl Becali sau cît de mare îl vede pe Patriarh; important este dacă această apreciere a lui Gigi Becali este corectă din punct de vedere creștin-ortodox.

În legătură cu validitatea medicală a vaccinării, Patriarhia ne-a recomandat de la apariția vaccinurilor pînă în prezent să ascultăm de experți. Întrucît Patriarhia ne-a recomandat să ascultăm de experți, putem deduce că, din punct de vedere teologic, vaccinarea anticovid cu actualele vaccinuri nu reprezintă o lepădare de Dumnezeu și nu afectează cu nimic credința creștinilor. Pentru că dacă vaccinarea ar fi reprezentat o lepădare de Dumnezeu, Patriarhia nu ne-ar fi recomandat să ascultăm de specialiști, ci ne-ar fi prevenit că vaccinarea reprezintă o lepădare de Dumnezeu. Dacă vaccinarea anticovid ar fi reprezentat o lepădare de Dumnezeu, putem fi destul de siguri că Patriarhul nu ar fi răspuns public prin „da, ne-am vaccinat!”

Dacă vaccinarea anticovid ar reprezenta o lepădare de Dumnezeu, creștinii ortodocși vaccinați ar trebui să-și mărturisească păcatul vaccinării prin spovedanie. Întrucît nicăieri în lumea ortodoxă nu se cere o asemenea măsură, concluzia este că Gigi Becali se înșală cînd susține că vaccinarea reprezintă o lepădare de Dumnezeu. Iar dacă dl Becali se înșală într-o problemă atît de importantă, atunci nimic din ceea ce va spune de-acum încolo în materie de credință nu va mai conta.

Este important de subliniat aici că deși majoritatea credincioșilor ortodocși nu este caracterizată de afirmații și gesturi excesive precum cele cu care ne-a obișnuit dl Becali, patronul FCSB este prezentat de mass media seculară (împreună cu unii intelectuali ortodocși) ca reprezentativ pentru credinciosul ortodox obișnuit. Această identificare forțată nu poate avea alt scop decît acela de a împiedica posibilitatea recunoașterii și recuperării modelului tradițional de echilibru al poporului român. În același timp, este adevărat că dl Becali nu reprezintă o excepție, numeroși credincioși ortodocși împărtășind convingerea sa legată de lepădarea prin vaccinare pe fondul absenței prelungite a oricărei intervenții clarificatoare a ierarhiei ortodoxe.

Creștinește ar fi ca Patriarhia să nu-i lase pe oameni în această greșeală, ci să intervină pentru a-i scoate din înșelare. Dar Patriarhia este nevoită să intervină nu doar în virtutea unei conștiințe creștine, pe care e de așteptat că o mai are încă. Intervenția este urgentă și la un nivel pragmatic. Pentru că dacă nu o va face, Patriarhia va lăsa impresia că este susținută de oameni înșelați și că se complace în întreținerea unei stări de confuzie și înșelare printre credincioși. Ceea ce ar însemna că Biserica Ortodoxă Română este condusă de păstori înșelători, care nu pot fi apărați decît de oameni înșelați.