miercuri, 3 noiembrie 2021

Pe lîngă ghenă: scurtă meditație despre sfîrșit

 

După toate aparențele, cantitatea și calitatea resturilor alimentare aruncate la gunoi au sporit considerabil în ultimii ani, astfel încît cel puțin viața unora dintre noi s-a îmbunătățit substanțial. În același timp, oamenii atenți prin forța lucrurilor la schimbările care se manifestă, iată, chiar și la acest nivel ceva mai umil și poate prea lesne desconsiderat, au descoperit că locul de colectare a gunoiului menajer oferă surprize tot mai interesante și, aș spune, mai instructive. Mă refer aici la cărțile peste care ai tot mai des ocazia să dai atunci cînd îți arunci gunoiul sau cînd vizitezi ghena regulat, în cadrul unui circuit bine stabilit, din motive strict personale. 

Este poate demn de menționat faptul că deși majoritatea celor care ajung la ghenă doar pentru a-și arunca gunoiul ignoră teancurile de cărți lăsate oarecum de-o parte a containerelor, ca și cum cei care le-au lăsat acolo ar mai fi avut o ultimă mustrare de conștiință, ele se bucură de atenția sărmanilor pentru care ghena reprezintă o sursă naturală de supraviețuire. Dar și aceștia, după un cercetare sumară a volumelor, le lasă deoparte ca pe un vis inaccesibil și nemeritat: degeaba ai educație, dacă nu ai și noroc. Ne-a spus-o însuși președintele României. Unii au avut noroc în viață, dovadă că-și pot permite acum să-și arunce cărțile care nu le mai trebuie. Alții însă le găsesc la gunoi, le-ar lua, dar nu-i mai ajută acum la nimic. Ghinion! (Ca să fiu cinstit, trebuie să mărturisesc totuși că am văzut de mai multe ori persoane fără locuință citind cu atenție, complet desprinse de realitatea imediată. Pentru că, într-adevăr, cititul adevărat nu ne ajută cu nimic în viață, așa cum respiratul nu ne ajută în viață – ne permite doar să rămînem vii).

În orice caz, de cînd am aflat că administrația bisericească a dispus ca materialele conspiraționiste despre vaccinurile anticovid să fie aruncate la gunoi (https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/propaganda-antivaccinare-cu-cipuri-si-adn-modificat-in-pronaosul-manastirii-golia--304891.html) nu pot să nu mă gîndesc ce vor spune amărîții care le vor găsi acolo. Cel mai probabil, se vor închina și vor zice „Doamne ferește!” Poate că doar ei mai știu că nu trebuie să ne temem „de cei care ucid trupul și după aceasta n-au ce să mai facă,” ci „de acela care, după ce a ucis, are putere să arunce în gheena.” (Luca 12, 4-5)