marți, 31 mai 2022

Darurile dimineții

 

În cea de-a patra fotografie din seria „Există dimineți” a dlui Andrei Baciu (https://andreibaciu.blogspot.com/2022/05/exista-dimineti.html), un stol de păsări zboară spre și dinspre un pom înflorit (IMG 8389). Aripile albe și florile albe ale pomului par să comunice într-o limbă comună: limba dimineții, care mijlocește întîlnirea dintre pene și flori, dintre ramuri și aripi. Pe măsură ce sunt luminate, casele încep să participe la acest dialog cuprinzător prin acoperișurile și fuioarele albe de fum care se ridică odată cu ceața din penumbra nopții care încă mai stăpînește peste vale.

Liniștea nopții este potrivită pentru lucrarea pocăinței. Punînd început bun, pocăința păstrează inima credinciosului în curăția dimineții în orice ceas din zi sau din noapte.

Dar mă tem că sunt puțini cei care cunosc taina punerii începutului bun vieții noastre. Pe cei care am uitat-o, fiecare nouă dimineață ne mustră cînd ne găsește nepregătiți pentru început, pentru iertare, pentru liniște, pentru ascultare, pentru întîlnire. Pentru înviere.

În măsura în care a ieșit din lumea omului, orașul actual a ieșit și din timpul omului. Orașul actual are timpul și ritmul lui propriu. De aceea, omul din orașul actual este înclinat să vadă în dimineață doar un moment al zilei, iar cînd ziua respectivă presupune realizarea unor treburi grele sau dezagreabile, dimineața este percepută ca o pedeapsă, deși este poate singurul lucru bun care se-ntîmplă în cursul acelei zile.

Cu cît ziua se anunță mai grea, cu atît lumina dimineții ar trebui să ne fie mai dragă. Înainte de a ne dori sfîrșitul cît mai rapid al unor astfel de zile, n-ar strica dacă am încerca să descoperim dimineața mai întîi. Să ne gîndim că ea a fost aici înaintea noastră. Poate că am învăța astfel să-i vedem și să-i primim darurile. 

Fotografiile dlui Andrei Baciu din ciclul „Există dimineți” nu ne arată doar un moment al zilei. Ne arată misterul zilei, în măsura în care acest mister poate fi surprins, desigur. Ne arată o experiență umană a timpului, o experiență a locuirii într-un timp dăruit omului. O parte din misterul dimineții ține de faptul că dimineața este aici dinaintea noastră. Cealaltă parte a misterului dimineții ne spune că ea este aici pentru noi.

Poate că darul cel mai de seamă al dimineții este să ne ajute să punem dimineață bună vieții noastre!