sâmbătă, 14 mai 2022

Despre unire și unitate

 

„Iisus ne vorbește de o turmă și un păstor, dar și satana vrea același lucru.”

Părintele Gheorghe Calciu

 

Oamenii se pot aduna la un loc în ordine văzută, dar nu se pot uni decît în ordine nevăzută. Unirea este mistică pentru că este tainică. Nu ne unim doar în mod nevăzut, ci ne unim cu nevăzutul.

Dar cum s-ar putea uni oamenii lipsiți de conștiința unei adîncimi lăuntrice? Desigur, coeziunea socială, solidaritatea națională sau internațională, ecumenismul pot fi realizate cu atît mai ușor cu cît este ignorată sau refuzată tocmai dimensiunea umană care permite restaurarea unității umane (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2020/01/unitatea-credintei-si-credinta-in.html). Oamenii se pot aduna la un loc împotriva unității lor fundamentale.

Unitatea oamenilor este o unitate personală realizată între persoane. Persoana umană este omul care și-a redobîndit unitatea personală prin unire cu Hristos, Care a restaurat unitatea firii umane unind-o cu firea dumnezeiască. În afara unirii cu Hristos, oamenii rămîn dezuniți în ei înșiși, rămîn lipsiți tocmai de posibilitatea redobîndirii unității dintre ei.