duminică, 18 decembrie 2022

Despre salvarea Bisericii

 

Timp de aproape două mii de ani nu s-a pus niciodată problema salvării Bisericii. Biserica nu are nevoie să fie salvată din simplul motiv că ea este cea care salvează, doar prin Ea Dumnezeu îl poate salva pe om. Biserica care ajunge să fie salvată de om nu mai e Biserică. Este o combinație.

Biserica nu este doar întemeiată de Hristos: este Trupul mistic al Lui Hristos. Este unită tainic cu Hristos. Creștinii care cad din această unire cad din Biserică și îi ia dracul. So it goes, vorba lui Vonnegut.

În perioada comunistă Biserica nu a fost salvată prin compromisuri, chiar dacă asta au susținut băieții cu alba-neagra din ierarhia ortodoxă (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2022/12/alba-neagra-in-bor.html). Compromisul nu salvează nimic. Este doar o șmecherie de alba-neagra, în care mîntuirea este pe masa de joc. O Biserică salvată de om este una posedată de satana.

Întreaga ortodoxie românească de astăzi nu este decît o mare combinație prin care credincioșii sunt asigurați 1.) că Biserica trebuie salvată și 2.) că Biserica nu poate fi salvată decît mîncînd rahat.

Care este scopul jocului mistic de alba-neagra? Păstrarea văzută a credincioșilor în Biserică în timpul mișcării nevăzute de desprindere a Bisericii de Hristos.