vineri, 16 decembrie 2022

Alba-neagra în BOR

 

Gunoaiele din BOR care vor să ne convingă că a avea credință sau că a fi cinstit înseamnă a fi inteligent urmăresc de fapt să ne facă să credem că a fi inteligent înseamnă a avea credință sau a fi cinstit.

Dar Hristos nu s-a mirat niciodată de inteligența oamenilor. S-a mirat mai degrabă de prostia oamenilor inteligenți și de necinstea celor care se pretindeau credincioși.

Însă gunoaiele ortodoxe par credibile pentru că joacă alba-neagra (https://ro.wikipedia.org/wiki/Alba-neagra) pe Sf. Antimis, folosesc Sf. Potir în locul paharelor/cutiilor de chibrituri și Sf. Euharistie în locul cărții cîștigătoare.

Diferența dintre jocul de noroc propriu-zis și cel practicat de liderii ortodocși este că în timp ce de la primul pleci fără bani și cu înțelegerea clară că ai pierdut, la jocul organizat de BOR pleci fără suflet și cu convingerea clară că ai cîștigat: la sfîrșitul jocului ai rămas cu iluzia că ești mai inteligent și mai cinstit, adică sfînt. Doar că nu poți să o declari public, pentru că între timp ai devenit și foarte smerit.