duminică, 18 decembrie 2022

Paula Hriscu și ortodoxia românească

 

Impresia mea este că Paula Hriscu are o profunzime pentru care nu este încă pregătită și pe care, din acest motiv, riscă să o piardă. Dacă ar fi să parafrazez îndemnul bunicii ei, aș spune: Păuniță, mai și cîntă, nu doar te ruga!

După ce am ascultat cîteva cîntece țărănești-bisericești interpretate de Paula Hriscu, am urmărit puțin mai devreme emisiunea preotului Dinu Criste la care Hriscu a fost invitată (https://www.youtube.com/watch?v=ANy9L4qTwVk). Am apreciat faptul că părintele Criste se deosebește de restul vedetelor ortodoxe media prin faptul că nu este doar pur-și-simplu-grețos, precum modelul Vasile Bănescu, ci grețos-în-modul-simpatic în sensul aproximat de vedetele ortodoxe din categoria părintelui Constantin Necula.

Bineînțeles, BOR nu se limitează la această tipologie, ci oferă toate variantele posibile de vedete media, suplinind modelul de stand-up Orthodoxy prin modelele duhovnicești din categoria „Constantin Sturzu”, „Ignatie al Hușilor” și „Macarie al Europei de Nord”.

Lucrul esențial de care Paula Hriscu nu este conștientă este că în BOR creștinismul este o afacere pe cont propriu. Din acest motiv, BOR nu te poate duce mai departe decît i-a dus deja pe cei care s-au lăsat călăuziți de vedetele ortodoxe. O demonstrează în mod dureros mesajele postate de cei care au apreciat-o pe Hriscu, indivizi care par că au fost operați deja de specialiștii din BOR în ceea ce C. S. Lewis numea „desființarea omului”:

 

Aron-Hur: Domnule,tot respectul pt .dumneavoastră , ia-ți aprins o Luminița,acestei tinere,poate va decide să citească Biblia.Dumnezeu va folosit,pentru ea este un moment de cugetare dacă vrea și să scormonească mai adânc an sensul vieții. Fiți binecuvântați ,de cel care a creat universul.

 

Emanoil Alexuc: Dacă nu respectam ceia ce simțim atunci nu mai est tu in persoana Dumnezeu ni-a făcut unic și asta reprezintă Paula mai are ceva smerenia ca ceia ce a dobândit a făcut-o cu părere de rău și asta a adus-o pe drumul cel bun și asta i-a adus in suflet ce e mai important pocăință pe care și tâlharul de pe cruce a dobândit-o .Dumnezeu sa- ți dăruiască numai bine

 

Nelu Puscas: La Paula ai emoți ascultândo.

 

Emanoil Alexuc: Paula nu te mai gândi la frica ca asta nu este de la Dumnezeu și Sfânta Fecioara Maria nu ia fost frica ci a spus iată roaba Domnului fie mie după cavantul tău ia spus arhristategului Gavril Dumnezeu sa-ți dăruiască înțelepciune

 

Melania Constantin: SUFLETUL ESTE DUHUL OMULUI