luni, 26 decembrie 2022

Manufacturile cunoașterii în lumea de astăzi

 

Nu există decît o singură cunoaștere veritabilă, cea realizată de persoană. Într-o cultură a persoanei, cunoașterea este descoperită pe măsura creșterii persoanei. Falsa cunoaștere este produsă fie prin imitarea cunoașterii autentice, fie prin inventarea unei cunoașteri alternative. Falsa cunoaștere depersonalizează în mod necesar.

Falsa cunoaștere este produsă într-o cultură de masă. Cultura de masă este opusă culturii personale. Scopul principal al culturii de masă nu este transmiterea în masă a culturii, ci transmiterea culturii de masă. În vederea transmiterii culturii de masă, este obligatorie desființarea persoanei. Persoana este desființată prin desprinderea ei de realitate. Metoda principală a operațiunii de desprindere a persoanei de realitate este redefinirea realității. Spre deosebire de țările occidentale, unde această metodă a fost aplicată de intelectualii de stînga, în România ea a fost aplicată de elita de dreapta sprijinită de ierarhia ortodoxă.

Cunoașterea de masă este produsă și transmisă prin două întreprinderi: mass-media și sistemul de învățămînt. Cu cît un individ este mai educat, cu atît este mai masificat, respectiv mai depersonalizat. Întrucît individul needucat este mai puțin expus masificării, el este diabolizat în cultura de masă de astăzi ca reprezentant al unei umanități inferioare, degenerate.