marți, 23 august 2022

Videochatul sufletesc

 

Mediul ortodox deplînge recordul românesc la videochat, găsind vinovați în toate zonele societății în afară de BOR. Dar poate că tinerele românce ajung să-și lepede chiloții în fața camerelor web pentru că ortodocșii și-au lepădat sufletul de fiecare dată cînd au susținut, fie și prin tăcere, coruperea ortodoxiei românești prin expunerea la pluralismul religios susținut atît din perspectiva gnostică practicată de Pleșu, cît și din perspectiva umanismului agnostic practicat de Patapievici, sau prin subordonarea ortodoxiei în raport cu obiective economice și politice neoliberale (Neamțu) sau în raport cu valorile unei culturi europene seculare, cultură produsă în definitiv în cadrul unei tradiții creștine străină și chiar opusă ortodoxiei (Papahagi, Baconschi). Faptul că, în tot acest timp, ortodocșii au rămas cu chiloții pe ei nu le oferă nici o superioritate morală față de fetele care ajung să accepte o asemenea ocupație degradantă; dimpotrivă, susținerea ortodoxă acordată proiectului de deochiere a ortodoxiei românești îi dezvăluie pe ortodocșii care l-au susținut ca principala cauză a slăbirii rezistenței morale a acestui popor.

Nu doar faptul că rămîi cu chiloții pe tine, dar nici faptul că practici sexul potrivit firii nu reprezintă o virtute dacă ai acceptat compromisuri care te necinstesc sufletește. Pe o spurcăciune care spurcă cele sfinte, drepte și adevărate nu o salvează faptul că trăiește în castitate. Fac această completare pentru a sublinia ceea ce mi se pare o insistență excesivă a apărătorilor familiei tradiționale asupra naturii relației sexuale. Nu cred că se poate obține un argument nu doar corect, ci mai ales folositor în favoarea familiei plecînd de la tipul de relație sexuală. Mai degrabă putem vorbi despre o normalitate sexuală în cadrul familiei normale, însă aspectul sexualității ar trebui să fie doar unul dintre alte lucruri, mai importante, care sunt proprii familiei tradiționale. Sigur, concentrarea asupra naturii relației sexuale în vederea definirii familiei este determinată în primul rînd de presiunea LGBT, dar, dacă devine exclusivă, această insistență se transformă într-o cursă, amenințînd în cele din urmă înțelegerea cuprinzătoare a familiei.

Nu cred că un cuplu din categoria LGBT poate forma o familie normală. Dar asta nu înseamnă că un cuplu format dintr-un bărbat și o femeie reprezintă o garanție pentru formarea unei familii normale. De fapt, șansele unui cuplu normal de a forma o familie normală sunt tot mai reduse în România, pe măsură ce recordul videochatului trupesc al unor tinere abandonate de familiile lor tradiționale și de BOR este depășit de recordul videochatului sufletesc al ortodocșilor înșiși.