vineri, 5 august 2022

Starețul Trifon: După rețeta cui gătim?

 


Unul dintre cele mai puternice motive pentru a îmbrățișa Ortodoxia se găsește în insistența Bisericii de a păstra neschimbată învățătura evanghelică și apostolică a Bisericii primare. Într-o epocă în care totul este pregătit pentru schimbare, există o anumită siguranță și temeinicie atunci cînd o instituție (Biserica) rămîne fermă în autoritatea sa apostolică și refuză să permită culturii populare sau corectitudinii politice să-i afecteze rolul ei de drept de spital pentru suflet.

[…] Biserica poate să pară o instituție aplecată spre trecut, irelevantă pentru vremurile noastre. Aceasta este o percepție care a determinat multe dintre confesiuni să modifice învățăturile fundamentale de bază pentru a fi pe plac unei societăți mai liberale. Acest lucru a determinat numeroase confesiuni să permită parlamentelor să adopte legi care au forțat aceste instituții religioase să hirotonească femeile, să efectueze căsătorii între persoane de același sex și să se încline în fața opiniilor moderne despre avort, care au dus la moartea a mii de nevinovați.

[…] Starea tristă a creștinismului american este cauzată de o încercare constantă de a se conforma unei societăți în continuă schimbare și, cu fiecare schimbare, există din ce în ce mai puțin creștinism autentic, tradițional de întîlnit. Ar putea fi comparat cu întrebuințarea unei vechi rețete de prăjitură a unei familii care ba renunță la un ingredient, ba schimbă un altul cu fiecare generație care trece. În cele din urmă, este într-adevăr rețeta de prăjitură a străbunicii sau este altceva?

 

(Abbot Tryphon, „Just Whose Recipe Is It Anyway?” Traducere de Gh. Fedorovici. Textul integral la https://abbottryphon.com/doctrinal-teachings/)