vineri, 12 august 2022

Paul Craig Roberts: Suntem în pragul Armaghedonului

 

Meta-strategia „Primatul nuclear” a guvernului SUA (https://archive.ph/TR1qG) declară că există niveluri „acceptabile” de distrugere a Americii într-un război nuclear împotriva Rusiei și/sau Chinei, atîta timp cît America „rămîne cea mai tare” [„comes out on top”] la nivel global, la final.

Brian Berletic ne prezintă planul corporației Rand ca Pentagonul să atace China în timpul ferestrei înguste pînă în 2025 și poate în 2030 (de la 3 pînă la 8 ani de astăzi), cînd se presupune că SUA au încă superioritate capabilă să cîștige un război care este „puțin probabil” (un termen nedefinit și puțin mai mult decît o simplă dorință) să devină nuclear. Cu alte cuvinte, presupunerea pe care se bazează atacul militar planificat de Washington asupra Chinei este că China va accepta înfrîngerea în loc să folosească arme nucleare.

Un guvern sănătos mintal ar începe un război pe o presupunere atît de riscantă?

[...] Doctrina Pentagonului nu spune cîte orașe americane și cîte milioane de americani se numără printre „nivelurile acceptabile de distrugere”. Dar este suficient să arătăm că americanii sunt priviți drept carne de tun de către conducătorii lor.

Vedeți, singurul lucru care contează în doctrina neoconservatoare dominantă este hegemonia SUA, nu viața voastră. Pentru neoconservatori, atîta timp cît America stăpînește peste un pustiu lipsit de viață, am cîștigat. Neoconii sunt oameni cu adevărat nebuni, iar acești oameni dețin controlul asupra politicii externe și militare a SUA.

Asta ar trebui să vă sperie și să vă trezească. Dar nu se va întîmpla. Tinerii nu se pot opri să-și deruleze telefoanele mobile suficient de mult pentru a avea idee despre realitatea din jurul lor. Ei trăiesc deja într-o lume virtuală, deconectați de toată realitatea. Americanii mai în vîrstă spun că au auzit toată viața lor amenințările de război nuclear și că nu se va întîmpla niciodată pentru că nu pot exista cîștigători. Aceasta este o înțelegere foarte simplistă, mai ales în fața unei doctrine de război americane care spune că Washington poate cîștiga un război nuclear atîta timp cît nu așteaptă dincolo de 2025 sau 2030.

[…] Problema pentru Rusia este la Kremlin, unde domnește ezitarea și confuzia. Kremlinul este incapabil să se gîndească la faptul că Washingtonul este nebun. Putin a crezut de fapt că Washingtonul va accepta intervenția militară a Rusiei în Ucraina, deoarece se limitează la protecția rușilor din Donbas. Putin și ministrul său de externe sunt atît de nepăsători încît au crezut că Washington le va permite să conducă o operațiune limitată rezumată la curățarea Donbasului de naziștii ucraineni.

Cum reușește cea mai predominantă putere militară a lumii să facă o asemenea greșeală? Singurul răspuns cu care pot veni este că spălarea creierului clasei intelectuale ruse făcută de America în anii Elțin a făcut ca liderii ruși să fie surzi, muți și orbi. S-ar putea adăuga și proști. Liderii Rusiei – Putin, Lavrov – descriu corect situația, dar nu se pot decide să facă nimic în această privință. Discursurile sunt abundente, dar acțiunile sunt rare. Se pare că Kremlinul va continua să vîndă energie țărilor NATO, astfel încît NATO să poată continua războiul împotriva Rusiei.

[…] Reagan, ca și Trump, a fost un outsider care a adus speranța că sistemul politic ar putea fi readus sub controlul poporului.

Mass-media americană și stînga americană s-au asigurat ca acest lucru să nu se întîmple.

În consecință, acum ne confruntăm cu Armaghedonul nuclear. Este la doar o secundă distanță, dacă Putin nu decide să se predea.

[…] Pentru a face față provocărilor cu care se confruntă America este nevoie de conștientizarea faptelor, dar faptele nu mai sunt corecte din punct de vedere politic. Ele nu se potrivesc cu narațiunile și, prin urmare, sunt neadevărate și respinse ca dezinformare.

În timpul vieții mele, am văzut țara mea prăbușindu-se în degenerare, ignoranță și răutate. Națiunea în care m-am născut nu mai există decît ca locație geografică.

(Paul Craig Roberts, “It Is Only a Nano-second to Armageddon”. Vezi textul integral la https://www.paulcraigroberts.org/2022/07/21/it-is-only-a-nano-second-to-armageddon/ . Traducere de Gh. Fedorovici.)