joi, 11 august 2022

Mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului: Ortodoxia este atacată pentru că apără sufletul

 

Potrivit înțelegerii mele, Sfînta Biserică Sobornicească și Apostolică a fost de-a lungul secolelor o coloană vertebrală spirituală între Asia și Europa.

Este, de asemenea, o coloană vertebrală spirituală astăzi, un meterez al lumii moderne în noul conflict dintre Est și Vest. Prin Orient trebuie să înțelegem nu numai Orientul islamic, ci întregul Orient: budist sau confucianist.

Pe de o parte se află întreaga civilizație răsăriteană, iar pe cealaltă este așa-numita civilizație occidentală, euro-americană, bazată pe ideea imperială, o sinteză a Romei păgîne care diviniza împăratul și primatul episcopului roman.

Această civilizație occidentală este purtătoarea unei noi viziuni asupra lumii, a noii ordini mondiale, și nu numai guvernamentală și societală: vorbim despre o nouă etică, o nouă viziune asupra lumii, un nou mod de viață.

Aceasta este o idee complet secularizată, anticreștină, imperială. Aș spune că poți vedea nasul lui Satan ieșind de sub o astfel de formă antihristică  – un satanism care apare din ce în ce mai distinct, folosind toate instrumentele moderne și impunîndu-și voința asupra lumii întregi.

Dar stînd în calea acestei noi ordini mondiale, în calea acestei noi viziuni despre lume și a noului anticreștinism radical este coloana vertebrală spirituală între Europa și Asia – Biserica Ortodoxă a lui Hristos. Așa că trebuie distrusă, pentru că atît timp cît Biserica există, această nouă ideologie nu poate triumfa asupra întregii lumi.

[…] Prin urmare, nu este întîmplător că, după căderea Uniunii Sovietice, cînd această idee imperială de tip euro-american s-a aruncat în noua sa campanie, primul lucru pe care l-a făcut a fost să bombardeze o țară ortodoxă. Nu este deloc întîmplător că toate acestea s-au petrecut pe spațiul națiunii sîrbe ortodoxe.

Și acesta a fost doar începutul expansiunii imperialiste a noii ordini mondiale și pregătirea (despre care nu poate exista nicio îndoială, iar acest lucru este perfect clar cînd te uiți la ceea ce se întîmplă în Ucraina) pentru un atac asupra Rusiei. Acest lucru este clar și nu are nicio legătură cu o teorie a conspirației mondiale.

Singura putere care unește popoarele din Balcani cu Rusia este Biserica Ortodoxă, iar pentru a subjuga și a lua în stăpînire aceste vaste teritorii – și nu numai geografice, ci și strategice și economice – trebuie să fie furate sufletele.

[…] Pe de o parte îl vedem pe Mitropolitul Onufrie, Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei — Biserica care păstrează moștenirea organică, vie a Bisericii Sf. Vladimir, care respectă toate caracteristicile specifice acestei părți a poporului Rusiei Kievene, respectă și acest nou stat, dar păstrează în același timp unitatea Bisericii, rămînînd o parte organică a Unicei Sfinte Biserici Catolice și Apostolice.

Pe de altă parte avem vedem ce face nefericitul Filaret Denisenko. Întrebarea este: Oameni ca el cred cît de cît în ​​Dumnezeu? Acei oameni care supun Trupul lui Hristos unor interese pămîntești, oricare ar fi ele – în acest caz interesele unei națiuni sau ale unui stat – chiar cred în Dumnezeu?

Mi-e teamă că ei în esență nu îl slujesc pe Hristos, ci mai degrabă ideea păgîn-imperialistă a civilizației occidentale euro-americane, care se află într-o stare căzută.

Ne rugăm împreună cu Sfîntul Efrem Sirul ca Domnul să nu ne dea un duh de „stăpînire” – adică pofta de putere.

[…] Se poate înțelege starea lui Denisenko, care a fost cîndva candidat la tronul de Patriarh. Dar acum avem această istorie mizerabilă a îndumnezeirii statului ucrainean, a națiunii ucrainene, a limbii ucrainene; această istorie a unei schisme într-o singură națiune, o singură Biserică — cu consecințe catastrofale.

În această perioadă critică de suferință a Bisericii, cînd Biserica Răsăriteană este coloana vertebrală spirituală a lumii, cel mai important lucru este să păstrăm Biserica așa cum a creat-o Hristos – liberă de puterile acestei lumi, astfel încît să-l poată mărturisi pe Dumnezeu așa cum a făcut-o și Iov și care a primit înapoi tot ce fusese pierdut.

Prin Ea, Dumnezeu va ocroti sufletul popoarelor credincioase, iar în același timp Biserica va fi un adevărat aluat pentru lumea modernă. Nimeni nu era atît de conștient în sens profetic de acest lucru precum Dostoievski, care a scris că o Biserică viitoare nevătămată va fi singura salvare pentru lumea modernă și pentru omenire.

Dar iată ce este deosebit de uimitor. Europa, SUA și NATO au luptat timp de șaptezeci de ani pentru a distruge URSS și și-au atins scopul. Dar aceeași Europă respectă rezultatele esențiale ale regimului comunist ca și cum ar fi revelații divine.

De exemplu, cînd au fost stabilite granițele între Ucraina și Rusia și între alte republici sovietice? Cine le-a stabilit? Comuniștii le-au stabilit atît pentru voi [ruși] cît și pentru noi [sîrbi]. Acum, „apărînd drepturile omului”, americanii și europenii îi susțin pe neofasciștii din Ucraina pentru a păstra această moștenire a Uniunii Sovietice. Întrebarea este: pentru ce? Înseamnă că vorbim de interese complet diferite: ei folosesc această moștenire comunistă pentru a-și atinge propriile obiective imperialiste.

[…] Deci, este perfect clar că, pentru a-și atinge obiectivele imperialiste, Occidentul modern distruge în mod deschis această unitate slavă, aceste guverne. Își însușește roadele lăsate de stăpînirea comunistă și apoi le apără pînă în punctul în care conduc la războiul fratricid în Balcani, precum și în Ucraina. Fratricid – pentru a păstra granițele trasate de sistemul și ordinea bolșevică a lui Lenin! Cei care se presupune că au luptat împotriva comunismului și bolșevismului sunt astăzi cei mai zeloși gardieni ai principalelor roade ale comunismului. Dar ei nu sunt interesați de moștenirea sovietică – ei își urmăresc doar propriile interese.

Se duce o luptă pentru petrol, resurse naturale și bogăție industrială atît în ​​Ucraina, cît și în Rusia, precum și în Orientul Apropiat. Ei au făcut din Orient un iad, luptîndu-se cu cei pe care i-au creat mai devreme – așa-numitul Al-Qaida. Între timp, Biserica lui Hristos este distrusă în Orient. Mișcările islamiste fanatice distrug creștinismul în întregime acolo. Și din nou ne confruntăm cu o ideologie total anticreștină, care acționează în interesul noii ordini mondiale în toate sferele vieții umane. Trece totul în stăpînirea sa.

[…] Ar trebui să facem ceea ce am auzit cu mulți ani în urmă de la o nebună pentru Hristos în cimitirul Smolensk din Sankt Petersburg. Ea mi-a spus atunci: „Mergeți mai adînc, părinte, mergeți mai adînc!”

Astăzi, Ortodoxia este Iov. Îi poți lua totul, dar nu îi poți atinge sufletul. Dumnezeu îi păzește sufletul. O mărturisește tot ce s-a întîmplat în această mie de ani de la creștinarea cneazului Vladimir.

 

(Mitropolitul Amfilohie a trecut la Domnul în 30 octombrie 2020. Fragmentele traduse provin dintr-un interviu acordat în 25 august 2015. Vezi textul integral la https://orthochristian.com/81604.html. Traducere de Gh. Fedorovici.)